Lasīsim_2016.gada_janvāra beigas_20.08.2021

To grāmatu saraksts, kuras iznākušas 2016.gada janvāra beigās

Ieva Melgalve. Mēness teātris

Romāna atvēršanas svētki – diskusija par literatūru, teātri, bet ne tikai par to – notiks 4. februārī plkst. 17.00 Apgāda Zvaigzne ABC prezentāciju zālē K. Valdemāra ielā 6.

https://www.facebook.com/events/180567702304123/

Hovards Filips Lavkrafts. Kthulhu aicinājums

Hovarda Filipa Lavkrafta 125. jubilejas gadu pavadot, apgādā "Jumava" latviešu valodā Daces Andžānes tulkojumā iznācis viens no zinātniskās fantastikas un šausmu žanra ikoniskākajiem darbiem "Kthulhu aicinājums", kas ir arī pirmais latviešu valodā izdotais H. F. Lavkrafta darbs. "Kthulhu aicinājums" sarakstīts 1928. gadā, bet slavu guvis tikai pēc autora nāves. Šis stāsts ir iedvesmojis rakstniekus Stīvenu Kingu un Nīlu Geimenu, kino režisoru Giljermo del Toro, smagā metāla veterānus Metallica un Iron Maiden, daudzu populāru datorspēļu veidotājus, māksliniekus un citus izcilus dažādu kultūras jomu pārstāvjus. H. F. Lavkrafta mantojumā kopumā ir vairāk, kā 100 stāsti, un viņa daiļrades ietekme uz nākamo paaudžu radošo jomu pārstāvjiem pielīdzināma viņa priekšgājēja Edgara Alana Po darbiem. Stāsts vēsta par nelaiķa Frānsisa Veilenda Tērstona atklāsmēm, pētot senu, slepenu un mistisku kultu. Pēc Tērstona nāves viņa dokumentos atrasti vairāku baisu, savā starpā neizskaidrojami saistītu notikumu apraksti, mīklainos apstākļos miruša semītu valodu pētnieka pieraksti un ārkārtīgi neparasts bareljefs, kurā attēloti zinātniekiem nezināmi hieroglifi un briesmoņa tēls, kādu varētu uzburt vien slims prāts... Stāsts mūs aiznes uz nomaļām pasaules vietām, kurās gadu tūkstošiem turpina pastāvēt slepenais, šaušalīgais Kthulhu kults.

http://www.jumava.lv/jaunumi.html

Duglass Ričards. Dieva radītāja

Douglas E. Richards. Wired

Dēvids Dešs ir viens no labākajiem ASV Bruņoto spēku īpašo operāciju speciālistiem, bet pirms dažiem gadiem ir aizgājis no armijas. Taču viņa bijušais priekšnieks atkal atsauc Dēvidu militārajā dienestā – lai izpildītu vienu, vienīgu uzdevumu. Dešam ir jāizseko un, ja iespējams, jāsagūsta ģeniālo zinātnieci-ģenētiķi Kiru Milleri. Pēc armijnieku ziņām, viņas saprāts tik lielā mērā pārsniedz parasto cilvēku iespējas, ka viņa ir kļuvusi praktiski nenotverama, izskaitļojot jebkurus notikumus vairākus gājienus uz priekšu. Taču viņas unikālie atklājumi gēnu inženierijas jomā nes tiešus draudus cilvēcei. Savu meklējumu laikā Dešs sastopas ar Kiru tiešā divkaujā un pilnībā sāk apzināties tās reālās briesmas, ko nes viņas atklājums. Ar savu tehnoloģiju palīdzību Millere jebkuru cilvēku var pārvērst par dievu. Niknu, bez dvēseles un – visvarenu...

https://fantlab.ru/work612446

Duglass Ričards. Dieva slepkava

Douglas E. Richards. Amped

Ģeniālā zinātniece Kira Millere ir atradusi paņēmienu krasi pastiprināt cilvēka intelekta spējas – uz īsu laiku, taču praktiski bez ierobežojumiem. Tādā, „forsētā” stāvoklī cilvēks var viegli un momentā risināt uzdevumus, kas visiem pārējiem cilvēkiem ir tikai zinātniskās fantastikas lauciņš. Kira vēlas atklāt nemirstības noslēpumu, kā arī izstrādāt tehnoloģijas, kas varētu pārsniegt gaismas ātrumu. Taču viņai un dažiem viņas domubiedriem pretī stāv vareni, apslēpti spēki, kas cenšas iegūt intelekta pastiprināšanas noslēpumu. Nostādīti ārpus likuma, zinātnieki jūt nāves draudus. Un tad, lai vienreiz par visām reizēm atrisinātu savas problēmas, Kira „forsētā” stāvoklī izdomā šokējošu plānu...

https://fantlab.ru/work612447

Alasters Reinolds. Prefekts

Alastair Reynolds. The Prefect

Mirdzošā Josla ap planētu Jeloustona sastāv no desmit tūkstošiem anklāvu, apdzīvotu kosmisko staciju. To iedzīvotāji var izvēlēties sev jebkuru varas formu, no diktatūras līdz pilnai anarhijai, taču visi anklāvi līdz pašam pēdējam pakļaujas kopējiem likumiem, to ievērošanai seko „Bruņas” – militarizēta policija ar pašām plašākajām pilnvarām.

Kad viens no anklāviem pēkšņi aiziet bojā kopā ar visiem iedzīvotājiem, bet vēl dažos sākas mašīnu dumpis, „Bruņu” prefektiem rodas aizdomas, ka Mirdzošā Josla cieš no ļoti cietsirdīga, gudra un izdomas bagāta pretinieka uzbrukuma.

http://www.ozon.ru/context/detail/id/31499848/

Džordžs Reimonds Ričards Mārtins, Gārdners Dozua, Deniels Abrahams. Mednieka bēgšana

George Raymond Richard Martin, Gardner Dozois, Daniel Abraham. Hunter's Run

„Mednieka bēgšana” ir trīs izcilu rakstnieku fantastiskais romāns. Mūsu priekšā ir cilvēka sadursme ar viņam svešu saprātu. Darbība norisinās uz planētas Sanpaulu, kas atrodas galaktikas nomalē. Te apmetušies simtiem tūkstošu Zemes cilvēku. Neticamie bagātību meklētāja Ramona piedzīvojumi liek atcerēties Džeka Londona un Breta Gārta klaidoņus. Stāšanās pretī savvaļas dabai, noslēpumainajiem citplanētiešu paradumiem un visur esošai cilvēku alkatībai. Un protams, veca kā pasaule – mīlestība, gods un uzticība ideāliem.

http://www.ozon.ru/context/detail/id/28800650/

Maira Makentaira. Smilšu pulkstenis

Myra McEntire. Hourglass

Tikai viena stunda, lai pārrakstītu pagātni...

Septiņpadsmit gadus vecā Emersone Koula dienas gaismā redz to, ko nekad neieraudzīs citi: pagājušā gadsimta ģībstošas dienvidu skaistules, sen aizmirstus, bojā gājušus karavīrus un džeza trio, kas sen vairs nespēlē... Spoku, kas vajā viņu kopš vecāku nāves, izmocīta, meitene vienkārši vēlas parastu dzīvi. Viņa ir izmēģinājusi visu, taču katru reizi vīzijas atgriežas, tāpēc tad, kad Emersones gādīgais brālis nolīgst viņai konsultantu no organizācijas „Smilšu pulkstenis”, meitene netic, ka viņš spēs viņai palīdzēt. Taču tikšanās ar Maiklu Vīveru, ne tikai izmainīs viņas nākotni, tas skars arī viņas pagātni...

Kas viņš ir īstenībā – šis noslēpumainais, tumšmatainais jauneklis, kurš tic viņas vīzijām? Kāpēc katru reizi, kad viņš ir blakus, starp viņiem, it kā izskrien elektrisks lādiņš? Un kāpēc viņš tik uzstājīgi saka, ka viņai ir vajadzīga viņa palīdzība, lai novērstu nāvi, kurai nekad nebija jānotiek?

http://www.ozon.ru/context/detail/id/34629671/

Skots Vesterfelds. Viņpasaules

Scott Westerfeld. Afterworlds

Vidusskolas beidzēja Dārsija Patele nolēma vēl neiestāties koledžā uz gadu, lai kļūtu par rakstnieci. Parakstījusi kontraktu savam pirmajam romānam, meitene pārceļas uz Ņujorku, kur viņai nav ne dzīvokļa, ne draugu, ne ideju. Taču, par laimi, viņu ātri uzņem tādu pašu kā viņa – rakstnieku-debitantu – sabiedrībā, kas parāda viņai pilsētu un izdevēju pasaules aizkulises. Dārsijas pirmais romāns, kas tik rakstīts tik strauji, it kā kāds viņai diktātu tekstu, pilnībā pārņem viņu. „Viņpasaules” stāsta par meiteni, kurai izdodas izdzīvot teroristiskā uzbrukumā lidostai. Galvenā varone Lizija nokļūst noslēpumainā vietā starp dzīvo un mirušo pasaulēm, kur viņai ir jāpārdzīvo dīvaini un šausmīgi notikumi.

http://www.ozon.ru/context/detail/id/32925885/

Bentlijs Litls. Asociācija

Bentley Little. The Association

Mūsu apsveikumi, Barij un Morīna! Asociācija ir apstiprinājusi jūsu kandidatūras. Jūs esat uzņemti mūsu elitārā, aizsargātā ciemata sabiedrībā un varat pārbraukt uz šejieni katrā mirklī. Lūdzu, atcerieties, ka mums ir tiesības aizliegt jūsu mājas un dārza dekoru, jūsu darbu un jūsu draugus. No attiecībām ar kaimiņiem ir jāizvairās. Neatbalstām jebkādus kontaktus ar cilvēkiem no malas. Netiks atļauts jebkāds mēģinājums aizbraukt no šejienes. Par katru Asociācijas kārtības noteikumu pārkāpumu tiks piespriesta liela soda nauda, fizisks sods vai nāve. Visus jūsu jautājumus sūtiet uz pakalna māju. Vēlams pirms tumsas iestāšanās... P.S. Atcerieties, mēs jūs vērojam. Patiesi jūsu Asociācija.

http://www.ozon.ru/context/detail/id/31922842/

Maikls Kaminskis. "Zvaigžņu karu" slepenā vēsture

Michael Kaminski. The Secret History of Star Wars: The Art of Storytelling And the Making of a Modern Epic

„Īstā „Zvaigžņu karu” radīšanas vēsture ir daudz interesantāka, kā vispārzināmā leģenda par to, ka visa sāga materializējās gaisā jau gatavā veidā. Mēs redzēsim, kā jaunam operatoram-dokumentālistam negribot nācās spēlēt dramaturga lomu; kā viņš trīs gadus mocījās ar scenāriju, kamēr beidzot neradīja savā vienkāršībā sižeta šedevru. Maz-pamazām viņš papildināja stāstu, pievienojot jaunas idejas, kas radās nejauši vai vajadzības pēc, vai kā atklāsme – tādā veidā tika bagātināta sāgas mitoloģija vairāk nekā trīs desmitgadu laikā.

Pa šo laiku fakti par „Zvaigžņu kariem” izšķīda skaistā leģendā un apauga ar daudzām baumām un nostāstiem. Vēsture ir tik ļoti izmainījusies, ka mums zināmai epopejai jau nav gandrīz nekā kopīga ar filmu, kas parādījās 1977. gadā. Šajā grāmatā es pacentīšos atjaunot pirmās lentes sākotnējo izskatu. Jūs redzēsiet, ka tapa sižets, kā vēlāk to pārsvītroja un pārtaisīja par garstāstu, ko tagad mēs saucam par „Zvaigžņu karu sāgu”. Es centos filmu evolūciju ievietot vēsturiskā kontekstā, lai redzamāk parādītu procesus, kas ietekmēja scenāriju izskatu.

Jo tālāk gāja mani pētījumi, jo skaidrāk es sapratu, ka esmu uzvēlis sev plecos milzīgu kravu. Man priekšā stāvēja ceļojums atpakaļ laikā, lai meklētu zudušo vēsturi. Man ceļu aizšķērsoja dažādu avotu kalni: pat visu faktu un datu vākšanas process pats par sevi bija grandiozs uzdevums. Tieši šo grūtību dēļ pētnieki-entuziasti līdz šim nebija spējuši savākt kopā visus faktus par sāgu.

„Zvaigžņu karu” vēsture ir sasista lauskās, fragmentāra un pretrunīga, taču tagad es ceru, ka sasaistīju to kopā un atjaunoju notikumu mozaīku, piemērojot sev kino speciālista-detektīva lomu. Šī grāmata ne tik daudz atklāj noslēpumus, cik piedāvā jaunu skatījumu uz filmām, labāk atspoguļojot vēsturisko patiesību”.

 (Maikls Kaminskis.)

http://www.ozon.ru/context/detail/id/135168957/

Ēriks Kaplans. Vai Santa patiešām eksistē? Filozofisks pētījums

Eric Kaplan. Does Santa Exist?: A Philosophical Investigation

Humoristiski-filozofisks pētījums tēmai par Santa Klausa eksistēšanu, ko sarakstījis „Lielā sprādziena teorijas” producents.

Jautājums par to, vai eksistē Santa Klauss jeb Sala Tētis, var likties nenopietns – mēs taču jau esam pieauguši un vairs neticam labajam vectētiņam, kas izdala dāvanas uz Jauno gadu vai Ziemassvētkiem. Taču ir svarīgs paradokss, ko slēpj šis jautājums, un nekur nevar likties: eksistē lietas, ko uzskata par reāli neeksistējošām, taču kurām mēs spītīgi ticam.

Šajā grāmatā Ēriks Kaplans – populārā seriāla „Lielā sprādziena teorija” scenārists – parāda, kā lielie filozofi Bertrans Rasels un Ludvigs Vitgenšteins mēģināja atrisināt konfliktu starp reālo un nereālo, taču nespēja; kā šo un citus paradoksus risina budismā, daosismā, teozofijā, modernajā filozofijā; un beidzot, pastāsta, kā fundamentālie filozofijas paradoksi tiek atrisināti komēdijās, ilustrējot tos ar piemēriem un „Lielā sprādziena teorijas” un citiem popkultūras sacerējumiem.

http://www.ozon.ru/context/detail/id/34947897/

Joe Abercrombie. Shattered Sea (trilogy): Half a King (2014), Half the World (2015), Half a War (2015)

The story follows the exploits of Yarvi, a young prince of Gettland with a disabled hand. When his father dies Yarvi is elevated to the throne but faces a struggle to keep it as others conspire to take it from him.  Initially the main point of view character, the second book moves to two new characters, Thorn and Brand, while Yarvi remains as a central character. In the third book, three new POV characters (the princess Skara, the Vansterland warrior Raith, and Father Yarvi's apprentice, Koll) are introduced.

The trilogy is set in what is at first glance an epic fantasy world, but is later shown as a Dying Earth-type post-apocalyptic Scandinavia, seemingly thousands of years in the future. Society has regressed to a medieval-equivalent level after a cataclysm of some kind (probably nuclear), and the remnants of present-day civilisation are known as "elf-ruins".

The map of the Shattered Sea tallies closely with that of the current day Baltic Sea, the main three countries of the book,Gettland, Vansterland and Throvenland seem to make up most of what is left of modern-day Sweden.

https://en.wikipedia.org/wiki/Shattered_Sea

Mājas lapa.

http://www.joeabercrombie.com/books/half-a-king/

NAMED ONE OF THE BEST BOOKS OF THE YEAR BY BUZZFEED AND THE INDEPENDENT • New York Times bestselling author Joe Abercrombie delivers the stunning conclusion to the epic fantasy trilogy that began with Half a King, praised by George R. R. Martin as “a fast-paced tale of betrayal and revenge that grabbed me from page 1 and refused to let go.”

http://www.amazon.com/Half-King-Shattered-Sea-Abercrombie/dp/0804178410/