Lasīsim_2016.gada_sakums_17.08.2021

2016.gada sākuma grāmatu izlase

Mēliss Frīdentāls. Bites

Apgāds Mansards laidis klajā igauņu autora Mēlisa Frīdentāla godalgoto romānu Bites, informēja apgāda pārstāvis Arvis Ostrovskis.

Mēlisa Frīdentāla romāns „Bites” vēstī par Leidenes studentu Laurentiju Hilu, kurš 17. gadsimta nogalē ierodas uz studijām Tērbatas universitātē. Sešu dienu notikumi un atmiņas savijas ar fantāziju, tālaika zinātne – ar pārdabiskajām sfērām un māņticību, un visam fonā ir lietus, smakas, slimības un trūdi. "Gribot negribot saslima vai nomira ikviens, uz kuru viņš skatījās ilgāk; viņš nedz mācēja, nedz spēja pret to kaut ko padarīt. Tā bija viņa melanholija, burvestības nomāktā dvēsele, ļaunā acs, kas nepakļāvās gribai."

Mēliss Frīdentāls pēc izglītības ir teologs, aizstāvējis doktora disertāciju par tematu Tallinas Pilsētas arhīva Tractatus moralis de oculi, nodarbojas ar zinātni, pētīdams 17. gadsimta ideju vēsturi, literārajā daiļradē galvenokārt pievērsies fantāzijas žanram. 2015. gada decembrī Mēliss Frīdentāls piedalījās literatūras festivālā Prozas lasījumi Rīgā.

Tīts Aleksejevs (apgādā Mansards iznācis viņa romāns Svētceļojums) recenzijā raksta: "Bites ir sarakstītas skaistā un koptā valodā. Teksts ir dzīvs un plūst, un to lasīt ir milzīga bauda. Tas ir caurcaurēm īsts. Redzams, ka teksts ir rūpīgi komponēts, taču tajā nav palikušas moku pēdas. Tas, protams, var nozīmēt to, ka šis romāns autoram ir prasījis ne mazums pūļu, bet lai nu tas paliek rakstītāja noslēpums. Tāpat kā Laurentija Hila īstā loma Tērbatā, pirms pilsēta tiek nopostīta. Noslēpumi paliek noslēpumi: tie ir labas literatūras pazīme."

Mēlisa Frīdentāla (1973) romāns Bites Igaunijā iznācis 2012. gadā un jau pēc gada saņēma Eiropas Savienības Literatūras balvu. Līdz šim darbs izdots nīderlandiešu un itāļu valodā, top tulkojumi angļu, čehu, ungāru, norvēģu u.c. valodās. No igauņu valodas tulkojusi Maima Grīnberga. Mākslinieks Zigmunds Lapsa.

Maima Grīnberga (1969) ir igauņu un somu literatūras tulkotāja, izglītojusies Latvijas Universitātē, Tartu un Helsinku Universitātēs. Tulkojusi gan klasiku – Jāna Krosa, Mikas Valtari, Veines Linnas, Penti Sārikoski darbus –, gan mūsdienu somu un igauņu literatūras spožākos autorus – Rozu Liksomu, Miko Rimminenu, Olli Jalonenu, Jānu Undusku, Andrusu Kivirehku un daudzus citus. Maima Grīnberga ir saņēmusi Latvijas Literatūras gada balvu (2010, 2014), Latvijas un Igaunijas ārlietu ministriju tulkotāju balvu (2010, 2013), Jāņa Baltvilka balvu (2008, 2015), kā arī žurnāla Latvju Teksti balvu (2012). Viņai piešķirts Somijas Lauvas Ordeņa bruņinieka ordenis un Igaunijas Māraszemes Krusta ordenis.

http://www.diena.lv/kd/gramatas/meliss-fridentals-bites-14124200

Pīters Votss. Ehopraksija

Peter Watts. Echopraxia

Deniels Brukss pēc kļūdīšanās, kas aiznes septiņu tūkstošu četru simtu astoņdesmit divu pacientu dzīvības, dodas trimdā pēc paša gribas, un ir spiests glābties no kaujas zombijiem noslēpumainā Divpalātnieku ordeņa klosterī. Viņš nezina, ka no Oregonas tuksneša viņam ir lemts nokļūt Saules sistēmas ugunīgajā sirdī, viesos pie dievības, kas lēnāka par ledājiem, gudrāka par vampīriem un nežēlīgāka par neprātīgiem zinātniekiem. Cilvēces ērkšķu vainags tūlīt, tūlīt pagriezīsies ar adatām uz iekšpusi, bet pagaidām kaut kas milzīgs un atrodošs aiz Singularitātes plosītās Zemes, bezgalīgajā Saules protuberanču fraktālajā ainavā mēģina saprast to, ko nozīmē būt par Siriju Kītonu...

https://fantlab.ru/edition146310

Džeimss Lučeno. Dārts Plegass

James Luceno. Darth Plagueis

Viņš bija pats varenākais situ lords. Taču, vai viņš varēs kļūt par vienīgo, kurš nekad nemirs?

„Vai jūs kādreiz esat ko dzirdējuši par Dārta Plegasa Gudrā traģēdiju? Tā ir situ leģenda. Dārts Plegass bija tumšais situ lords, tik varens, ka viņš spēja izmantot Spēku, lai piespiestu midihlorianus radīt jaunu dzīvību. Viņa tumšās puses zināšanas bija tik lielas, ka viņš varēja saglabāt dzīvību citiem cilvēkiem”.

Dārts Plegass bija viens no pašiem izcilākajiem situ lordiem, kuri jebkad ir dzīvojuši Galaktikā. Spēka pārvaldīšana ir viņa liktenis, tā zaudēšana – viņa vienīgās bailes. Esot par mācekli, viņš izvēlējās nežēlīgo situ ceļu, cerot, ka savā laikā spēs iznīcināt savu audzinātāju, taču zvērēja sev, ka pats no šāda likteņa izbēgs. Kā neviens cits izpētījis Spēka tumšo pusi, Dārts Plegass apguva pašu galveno spēku... iemācījās valdīt pār dzīvību un nāvi.

Dārts Sidiuss ir izvēlētais Plegasa māceklis. Audzinātāja vadīts, viņš slepeni pēta situ ceļus, pasaule zina viņa dzīves citu daļu – viņš kāpj pa Galaktikas valdības kāpnēm: sākumā ieņem senatora vietu, pēc tam kļūst par kancleru un beigās kļūst par imperatoru.

Dārts Plegass un Dārts Sidiuss, skolotājs un māceklis izvēlas Galaktiku par savas valdīšanas objektu, bet džedaju ordeni – par iznīcināšanas mērķi. Taču, vai viņi spēs mest izaicinājumu situ nežēlīgajām tradīcijām? Vai viena neremdināmā vēlme kļūt par valdnieku visiem un otra vēlme uz mūžīgo dzīvošanu būs avots viņu galam nākotnē?

https://fantlab.ru/work284333

Džons Džeksons Millers. Kenobi

John Jackson Miller. Kenobi

Tumsa ir apņēmusi tāltālo galaktiku. Imperators sagrābj varu, šajos darbos viņam palīdz Anakins Skaivokers, kurš kādreiz bija viens no pašiem žilbinošākajiem džedaju bruņiniekiem. Pārgājis uz Spēka tumšo pusi, Anakins ir pārvērties par imperatora nežēlīgo karotāju Dārtu veideru.

Tatuīna... nomales planēta, no tās džedaji kādreiz aizveda Anakinu, atklājuši viņa neticamo potenciālu, un uz tās viņš atgriezās tikai vienu reizi, lai apglabātu māti, kuru bija nomocījuši klejotāji-tuskeni, un atriebtu viņu. Un izdarītu pirmo soli, kas ved uz tumsu.

Taču cerība ir dzīva. Kad Republika krita, tieši uz Tatuīnas nolēma paslēpties bijušais Anakina aizbildnis un draugs. Džedaju bruņinieks Obi-Vans Kenobi. Pārliecināts, ka viņš ir nogalinājis Anakinu, viņš uzskata par savu pienākumu, slepeni pieskatīt viņa mazgadīgo dēlu, kurš aug audžu ģimenē. Viņam, kurš pieradis darboties, grūti nākas tēlot neredzama sargeņģeļa lomu. Vēl vairāk tāpēc, ka arī uz Tatuīnas netrūkst to, kuriem izmisīgi ir vajadzīga džedaja palīdzība...

https://fantlab.ru/work479269

Mājas lapa.

http://www.farawaypress.com/

Volfgangs Holbeins. Degona cikls

Wolfgang Hohlbein. Der Dagon-Zyklus

Jūras dievs Degons grib palaist brīvībā Lielos Senos. Viņi ielauzīsies mūsu pasaulē tad, kad tiks atplēsti Septiņi Spēka zīmogi. Vai mags Roberts Kreivens spēs apstādināt Degonu?

Ciklā ietilpst:

Der Clan der Fischmenschen (1985)

Dagon — Gott aus der Tiefe (1985)

Wo die Nacht regiert (1985)

Die Prophezeiung (1985)

Gefangen im Dämonen-Meer (1985)

Wer den Tod ruft (1985)

Der achtarmige Tod (1985)

Unter dem Vulkan (1986)

Krieg der Götter (1986)

Holbeins neuzskata sevi par rakstnieku-intelektuāli, bet sauc sevi par izklaidējošas literatūras autoru – no grāmatām bērniem un jaunatnei līdz romāniem un scenārijiem no fantāzijas līdz šausmām un vēsturiskiem romāniem. „Es rakstu tās grāmatas, ko arī pats labprāt lasītu”. Par saviem literārajiem elkiem viņš sauc Tolkinu, Edgaru Alanu Po, Stīvenu Kingu un Lavkraftu. Kad viņu jautā par savas iedvesmas avotu, viņš vienmēr atbild, ka tā ir Bībele, viņam tā ir bezgalīgs literāro ideju avots. Turklāt pats viņš Dievam netic un uz baznīcu nekad neiet. Savus kulta stāstus Volfgangs Holbeins pārsvarā raksta pa naktīm, no pusnakts līdz agram rītam, kad vairums cilvēku pieceļas, lai dotos uz darbu. Bez tā Volfgangs Holbeins ir vienīgais dzīvais autors, kura vārdā ir nosaukta literatūras prēmija (Volfganga Holbeina prēmija). Holbeina grāmatas bieži kritizē par to, ka viņš bieži izmanto vienas un tās pašas idejas vai aizņemas tās no citiem autoriem. Tāpat klīst nepārbaudītas baumas, ka daudzas viņa grāmatas ir sarakstījis nevis viņš pats, bet literārie nēģeri. Pavisam autors ir sarakstījis vairāk par 200 grāmatām, bet pārdoto grāmatu skaits nesen pārsniedza 35 miljonu eksemplāru atzīmi.

https://fantlab.ru/work49643

Mājas lapa.

http://www.hohlbein.net/neu/aktuelles.php

Steve Parker, Dr. Alice Roberts. Evolution: the Whole Story

Evolution: The Whole Story contains everything you need to know about the development and survival of life on Earth. Each chapter of this accessible and lavishly illustrated book takes a major living group and presents thematic essays discussing the evolution of particular subgroups as they appeared on Earth with reference to detailed comparative anatomy, evolutionary legacies, and the breakthrough theories of eminent scientists. Accompanying the essays are amazing photographic features that investigate the characteristics of individual organisms in detail: in some, remarkable fossils, assembled skeletons, and lifelike reconstructions are presented and analyzed; while in others, living species are depicted and compared in detail to their direct ancestors, creatures that may have lived millions of years ago.

http://www.amazon.com/Evolution-Whole-Story-Steve-Parker/dp/050029173X

Hugo balva 2015.

http://www.thehugoawards.org/hugo-history/2015-hugo-awards/

Nebula balva 2015.

http://whatever.scalzi.com/2015/06/07/nebula-award-winners-2015/