Lasīsim_2016_marts_29.07.2021

2016.gada sākumā iznākušo grāmatu apskats

Laima Kota. Mierielas vilkme

«Grāmata, caur gandrīz vai neiespējamiem notikumiem lūko izstāstīt Rīgas Miera ielas vēsturi, tomēr tas ir tikai šķitums, vien romāna virskārta. Meistarīgi darbojoties ar pārspīlējumiem, autorei izdodas reālo un sadomāto vēsturi saaust košā gobelēnā, kas vēsta vairs nebūt ne par mazo, lai arī vēsturiski nenoliedzami interesanto un lielo Miera ielu, bet gan par piederību mājām, valstij un arī sev un katra paša brīvību un atbildību. «Mierielas vilkme» ir opuss par augumā raženu meiču Mildu de Kalnu, tramvaja vadītāju, kurai veicama sava misija Ziemsvētku pēkšņās un pretdabiskās, tomēr šarmanti ticamās kataklizmas pārņemtajā Rīgā, un jāpiebilst, ka «Mierielas vilkme» ir jo spēcīga tieši tāpēc, ka romānā ikkatrs ieraugāms tik aizkustinoši milzīgs vai sīks savā patībā, kā tas iespējams vien dziļi jutīga rakstnieka darbā,» grāmatas anotācijā raksta izdevniecības «Dienas Grāmata» vadītāja Dace Sparāne-Freimane.

http://www.tvnet.lv/izklaide/gramatas/590952-mierielas_vilkme_jauns_laimas_kotas_romans

Deivids Viljamss. Šausmīgā tante

“Vai tev ir kāda šausmīga tante? Tāda, kas nekad neatļauj palikt augšā un noskatīties mīļāko raidījumu televīzijā? Varbūt tava tante mēdz sniegt lielu, slapju buču savam pūdelim, un uzreiz pēc tam – arī tev? Iespējams, tante uzstāj, lai tu valkā to šaušalīgi durstīgo džemperi, ko noadīja tev uz Ziemassvētkiem? To, kam priekšā lieliem, violetiem burtiem rakstīts: ES MĪLU SAVU TANTI.

Lai cik šausmīga nebūtu tava tante, viņa nekad nespētu mēroties šausmīgumā ar Albertas tanti.

Albertas tante ir visšausmīgākā tante, kādu šī pasaule jebkad ir pieredzējusi,” tā apgalvo angļu rakstnieks un komiķis Deivids Valjamss, un pirmajā brīdī mums var likties, ka viņš pārspīlē un vārda “šausmīgs” daudzkāršojums dažādās formās un locījumos nav labs stils. Taču atliek vien izlasīt grāmatas pirmo nodaļu, lai būtu skaidri redzams – mums nav nekāda iemesla autoram neticēt. Nē, Albertas ieroči nav slapjas bučas, piedegusi auzu pārslu putra vai uzbāzīgi parfīmi. Šī sieviete ir visīstākā noziedzniece. Lasītājs nodrebēs, atklājot, ko tante audzē savā aptumšotajā siltumnīcā un kāda ierīce glabājas bēniņos. Tā nav nejaušība vai likteņa pirksts, ka divpadsmitgadīgā Stella palikusi vienīgā Saksbijholas mantiniece. To visai drīz sapratīs arī meitene pati. Un briesmīgā Albertas tante kopā ar savu milzu pūci, vārdā Vāgners, darīs JEBKO, lai tikai Stellai atņemtu mājas. JEBKO šajā gadījumā tiešām nozīmē JEBKO. Albertas cietsirdībai nav nekādu robežu. Bet ir arī labas ziņas. Pirmkārt, meitenei ir kāds visai spocīgs noslēpums, un viņa nepadosies. Otrkārt, par spīti Albertas šausminošajam šausmīgumam, autora rakstīšanas maniere līdztekus baismu drebuļiem garantē arī smieklu krampjus, jo Valjamss, mums visiem par prieku, tomēr ir un paliek komiķis.

No angļu valodas tulkojusi Ieva Elsberga.

http://www.zvaigzne.lv/lv/gramatas/apraksts/119768-sausmiga_tante.html

Hollija Bleka. Kaula lelle
Holly Black. Doll Bones

Zaks, Popija un Eliss draudzējas no pašas bērnības. Viņi to vien tikai dara, kā veselām dienām izdomā jaunas pasaules, kas pilnas brīnumiem un piedzīvojumiem. Taču vienā reizē brīnumi iekļūst draugu īstajā dzīvē. Popiju vajā šausmīga lelle, kas ar noslēpumainu lāstu ir saistīta ar kādu sen mirušu meiteni. Tagad, kad pasakām pienācis gals, Zaku, Popiju un Elisu gaida bīstami piedzīvojumi... Vai viņi spēs salauzt lāstu? Šo grāmatu ir sarakstījusi visā pasaulē pazīstama rakstniece Hollija Bleka – seriālu „Magisterium” un „Spaidervikas hronikas” autore, kura ir iekarojusi pielūdzēju miljonu sirdis visā pasaulē. Savā jaunajā grāmatā Hollija kārtējo reizi pārsteidz lasītāju ar galvu reibinošiem piedzīvojumiem, interesantiem varoņiem un pārsteidzošiem sižeta pagriezieniem.

http://www.ozon.ru/context/detail/id/34385580/

Markuss Seikijs. Apdāvinātie. 1. grāmata. Apsolītā zeme

Marcus Sakey. Brilliance

Vajomingas štatā bērnam pietiek papētīt cilvēka kustības, lai atklātu viņa visdrūmākos noslēpumus. Ņujorkas iedzīvotājs, burtiski peldot kā zivs pasaules informācijas plūsmās, iz kāš miljardus no fondu biržas. Čikāgā meitene spēj policijas acu priekšā kļūt neredzama. Tādi cilvēki dzimst, sākot no 1980. gadiem. Viņus sauc par superapdāvinātajiem.

Federālais aģents Niks Kūpers ir viens no viņiem. Unikālais talants padara viņu par veiksmīgu ļaundaru mednieku. Taču vēl nekad medības nav bijušas tik bīstamas. Arī noziedzniekam piemīt superspējas, un viņa rokas jau līdz elkoņiem ir asinīs, bet viņa mērķis – baismīgu apmēru katastrofa.

http://www.ozon.ru/context/detail/id/35143703/

Trudi Canavan. Millennium’s Rule Trilogy

Thief’s Magic (2014), Angel of Storms (2015), Successor’s Son (Forthcoming 2016)

In a world where an industrial revolution is powered by magic, Tyen, a student of archaeology, unearths a sentient book called Vella. Once a young sorcerer-bookbinder, Vella was transformed into a useful tool by one of the greatest sorcerers of history. Since then she has been collecting information, including a vital clue to the disaster Tyen’s world faces.

Elsewhere, in an land ruled by the priests, Rielle the dyer’s daughter has been taught that to use magic is to steal from the Angels. Yet she knows she has a talent for it, and that there is a corrupter in the city willing to teach her how to use it – should she dare to risk the Angels’ wrath.

Yet not everything is as Tyen and Rielle have been raised to believe. Not the nature of magic, nor the laws of their lands… and not even the people they trust.

http://www.trudicanavan.com/books/millenniums-rule-trilogy/thiefs-magic-2/

Mājas lapa.

http://www.trudicanavan.com/

Christopher Dell. Monsters: A Bestiary of Devils, Demons, Vampires, Werewolves, and Other Magical Creatures 

From myth to manga, an artistic visual history of the human mind through an imaginative collection of fantastical monsters from around the world 

• Includes more than 300 color illustrations 

• Reveals monsters to be essential companions to the gods and the necessary complement to the perfect human archetype of the hero 

Every culture on earth has its own monsters. Their stories, their curious habits and diets, and the ways in which they can be warded off create a picture of imaginations running riot. But what does our creation of monsters say about humankind? Why do we find one-eyed giants both in Japan and ancient Greece, or the same dragons in Europe and China? Hindu legends abound with creatures that are half man, half beast. Pliny described the monstrous races that lurked on the edges of Roman civilization. Even modern imagination is populated by monstrous beings such as the Loch Ness Monster and Bigfoot. This universal fascination with monsters is as old as humanity and continues to grow with each generation. Why? Because monsters respond to a sense of the supernatural that lies deep within us. The battle between order and chaos, good and evil, is made visible through gods and monsters. 

Introducing a bestiary of bizarre creatures from the furthest reaches of artists’ imaginations, this book offers a unique visual history of the human mind through a collection of fantastical monsters drawn from all over the world--from the earliest prehistoric depictions to the classical world, the Middle Ages, and the Renaissance, up to the first glimmer of modern science and Romantic horror. From myth to manga, from dreams to nightmares, Christopher Dell’s mythic-religious study of monsters shows them to be essential companions to the gods as well as the necessary complement to the perfect human archetype of the hero.

http://www.amazon.com/Monsters-Bestiary-Vampires-Werewolves-Creatures/dp/1594773947/

Lucy Cooper. THE ELEMENT ENCYCLOPEDIA OF FAIRIES: An A-Z of Fairies, Pixies, and other Fantastical Creatures

The latest title in the much-loved Element Encyclopedia series, The Element Encyclopedia of Fairies explores the history, legends, and mythology of these little peoples.

In the latest instalment of the best-selling Element Encyclopedia series, fairy expert Lucy Cooper examines the long history of fairies in our world, both ancient and modern. From the Fates of ancient Greece and the Sidhe of the Celts to the Cottingley Fairies of Yorkshire and the Djinn of Arabia. Loaded with hundreds upon hundreds of fascinating entries, this is the most comprehensive and definitive book on fairies available today.

In addition to the essential A to Z reference guide, The Element Encyclopedia of Fairies also features a series of essays which will illuminate for readers:

• How to see a fairy
• Fairies in literature and legend
• The difference between a “fairy” and a “faerie”
• Fairies from around the world
• What and where is Fairyland?

Whether you’re a seasoned fairy spotter or a new visitor to Fairyland, The Element Encyclopedia of Fairies is an essential addition to your fantastical bookshelf.

http://www.amazon.com/ELEMENT-ENCYCLOPEDIA-FAIRIES-Fantastical-Creatures-ebook/dp/B00KFEBK1Y/

C. Robert Cargill. Dreams and Shadows

Screenwriter and acclaimed film critic C. Robert Cargill makes his fiction debut with Dreams and Shadows, taking beloved fantasy tropes, giving them a twist, and turning out a wonderful, witty, and wry take on clash between the fairy world and our own.

Something is missing from Ewan and Colby’s lives. Residing in the corners of their memories is their time in Limestone Kingdom, a realm filled with magic and mystery, a world where only some may travel amongst the menagerie of mystical souls and sinister demons.

Cargill offers well-crafted characters and an absorbing, intricate plot that will appeal to fans of Neil Gaiman and Lev Grossman. Dreams and Shadows pulls you into an extraordinary universe of darkness that exposes the magic and monsters in our world, and in ourselves.

http://www.amazon.com/Dreams-Shadows-C-Robert-Cargill/dp/0062190431/

C. Robert Cargill. Queen of the Dark Things

Screenwriter and noted film critic C. Robert Cargill continues the story begun in his acclaimed debutDreams and Shadows in this bold and brilliantly crafted tale involving fairies and humans, magic and monsters—a vivid phantasmagoria that combines the imaginative wonders of Neil Gaiman, the visual inventiveness of Guillermo Del Toro, and the shocking miasma of William S. Burroughs.

 Six months have passed since the wizard Colby lost his best friend to an army of fairies from the Limestone Kingdom, a realm of mystery and darkness beyond our own. But in vanquishing these creatures and banning them from Austin, Colby sacrificed the anonymity that protected him. Now, word of his deeds has spread, and powerful enemies from the past—including one Colby considered a friend—have resurfaced to exact their revenge.

As darkness gathers around the city, Colby sifts through his memories desperate to find answers that might save him. With time running out, and few of his old allies and enemies willing to help, he is forced to turn for aid to forces even darker than those he once battled.

Following such masters as Lev Grossman, Erin Morgenstern, Richard Kadrey, and Kim Harrison, C. Robert Cargill takes us deeper into an extraordinary universe of darkness and wonder, despair and hope to reveal the magic and monsters around us . . . and inside us.

http://www.amazon.com/Queen-Dark-Things-Robert-Cargill/dp/0062190466/

Kevins Andersons, Deniels Volless. Zvaigžņu kari. Pilna vesture

Kevin J. Anderson, Daniel Wallace. Star Wars: The Essential Chronology

Šis stāsts sākās daudz desmitu tūkstošu gadu pirms Luka Skaivokera... un pat Obi-Vana Kenobi dzimšanas. Tas aptver galaktikas un laikmetus, sīku „Zvaigžņu karu” notikumu hroniku, apraksta dinastiju un košu personību, kuri ietekmēja pašas Vēstures gaitu, slavas un krišanas periodus. Un lūk, beidzot daudzi avoti no šīs ekstraordinārās sāgas – no visā pasaulē pazīstamām kinofilmām līdz ticamiem literāriem avotiem – ir sakopoti vienā sējumā. Sajūtiet Impērijas krišanas un Jaunās republikas dzimšanas, Skaivokera džedaju akadēmijas laiku garu, mīlestības, draudzības un pašaizliedzības atmosfēru uz leģendāru notikumu fona. Uzziniet visu un pat vairāk par Džordža Lukasa „Zvaigžņu kariem”.

http://www.ozon.ru/context/detail/id/35206510/

Rons Garans. No kosmosa robežas nav redzamas

Ron Garan. The Orbital Perspective. Lessons in Seeing the Big Picture from a Journey of 71 Million Miles

Pieredzējuša astronauta savlaicīga grāmata par to, ka no orbītas nav redzamas robežas, bet Zeme izskatās kā nelielas, visas civilizācijas kopējās mājas.

Izejot atklātā kosmosā un ilgajos, orbītā pavadītajos periodos Rons Garans bija pārsteigts par mūsu planētas skaistumu un to, cik nelaimju rada savai mājai tās iedzīvotāji – zemes cilvēki. Tas bija īpaši dīvaini, tā kā bijušais ASV GKS pilots Garans strādāja plecu pie pleca ar krievu kosmonautiem – tiem, kas pirms dažiem gadiem viņam bija „ienaidnieki”.

Ja 15 nācijas var apvienoties un realizēt neiedomājami sarežģītus projektus, pašus ambiciozākos un tehnoloģiskākos cilvēces vēsturē, vai tad mēs nevaram kooperēties un strādāt, lai radītu labāku pasauli tur apakšā, uz Zemes? Tieši par to runā grāmatas autors, nosaucot savu redzes viedokli par „orbitālo perspektīvu” = skatu uz Zemi un tās iemītniekiem no kosmosa, no kurienes neredz robežas.

Kas vēl svarīgāks, Rons Garans stāsta, kā viņš un daudzi citi strādā pie tā, cīnās ar badu, kariem, nabadzību un ekoloģiskām problēmām. Šī grāmata – ir aicinājums visiem, kurus uztrauc mūsu pašas svarīgākās, starptautiskās, kosmiskās stacijas – Zemes – liktenis. Nav obligāti jāskatās uz to no kosmosa, lai saprastu, ka tā ir mūsu kopējās mājas.

http://www.mann-ivanov-ferber.ru/books/iz-kosmosa-granic-ne-vidno/

Kirils Korbins. Šerloks Holms un mūsdienu rašanās. Viktorijas laikmeta nauda, meitenes un dendiji

[Krievu valodā.]

"Шерлок Холмс и рождение современности" Кирилла Кобрина - это взгляд на мир, созданный Конан Дойлем, как на проекцию викторианской эпохи. Истории о Шерлоке Холмсе и докторе Ватсоне оказываются своего рода энциклопедией жизни времен героического капитализма и триумфа британского колониализма. Автор анализирует приключения знаменитого сыщика в контексте различных типов общественного сознания и поведения. Колониальные войны, политические интриги, формирование рыночной экономики, банки, аферы, преступность, технический прогресс и социальная несправедливость, положение женщин, театры, развлечения, бытовая культура, общественный транспорт и пресса - весь мир эпохи зарождающегося модерна, все стороны жизни многонационального Лондона, столицы огромной империи, первого мегаполиса в современной истории отражаются в событиях, центром которых Конан Дойл делает квартиру на Бейкер-стрит.

http://www.ozon.ru/context/detail/id/34741102/

Mazliet vecākas.

Ortruna Brunhilde Hēra. Patiesa sāga par kādu baltu tautu jeb Senprūšu Dzintara istaba

Pasakas? Teikas? Mīti? Šeit tie savienojas kādas tautas dzīves un likteņa tēlos, tautas, kura nedzīvoja vilinošā, romantiskā, eksotiskā tālienē, bet tepat Eiropā, līdzās mūsu namdurvīm, un kura tomēr palika gandrīz nezināma. Šī ir patiesā pasaka par prūšiem, par šo rietumu baltu tautu, kura pati sevi dēvēja par „prusai” un kuras zeme atradās tur, kur saule lec.

http://www.madris.lv/?&s=1274036333&act=a&id=111

 

Andrejs Skailis. Melnā atraitne

Andrejs Skailis ir pēdējo gadu desmitu sadzirdamākais smējējs latviešu literatūrā. Nav izņēmums arī šis romāns. Tas ir asprātīgs, negaidītu kontrastu piesātināts vēstījums par mūsu nacionālajām īpatnībām.

Galvenie notikumi savērpti ap melno zirneklieni, kas ieklīdusi Latvijas laukos, sāk vairoties un ir cilvēkam bīstama. Tiklīdz tā kādam iekož un šis kāds tomēr izdzīvo, viņa skatiens iegūst paranormālu spēku – bagātie izdāļā naudu nabagiem, noīrē helikopteru, no kura tiek bārstīti lati virs Rīgas… Vieni ar zirnekļu palīdzību grib izputināt konkurentus, citi – novākt nevēlamos, vēl citi – iegūt popularitāti. Intrigas skaistajā Dzintarzemītē viļņojas un aug augumā…

Protams, fantāzija ir tikai forma, kas izsmietos tēlus padara kariķētus, tas nozīmē – nespēcīgus. Andrejs Skailis šogad 1. aprīlī – smieklu dienā svinētu 85. dzimšanas dienu… Romāns ir iznācis, bet zobgalīgais smējējs aizgājis… tomēr 1. aprīlis un Andrejs Skailis paliek nešķirami daudzajiem viņa lasītājiem.

Izdevniecība “Lauku Avīze”, 2012.

http://www.la.lv/andrejs-skailis-melna-atraitne/hidehead/