Lasīsim_2015.gada maija jaunumi_25.08.2021.

Virsrakstā minētā laika posma jaunāko grāmatu apskats

Bārbala Simsone. Monstri un metaforas: ieskats šausmu literatūras pasaulē

Kas ir pamatā Stīvena Kinga romānu popularitātei?
Kā vampīrs kļuva par seksa simbolu?
Kāpēc latvieši nebaidās no vilkačiem?
Kāds sakars šausmu literatūrai ar Bībeli?

Atbildes uz šiem un citiem jautājumiem piedāvā grāmata "Monstri un metaforas: ieskats šausmu literatūras pasaulē” – pirmais pētījums, kas veltīts šausmu žanra izpētei pasaules un latviešu literatūrā. Grāmatas pirmajā daļā raksturoti šausmu žanra teorētiskie aspekti, apskatīti tā paveidi, mūsdienu sazarojumi un ievērojamākie rakstnieki. Otrajā daļā kā piemērs tam, cik plašu interpretāciju lauku piedāvā šī žanra pētniecība, piedāvāta vairāku ikonisku literāru darbu analīze, meklējot tajos bibliskas paralēles un motīvus. Pētījuma trešā daļa veltīta šausmu žanram latviešu literatūrā. Grāmata "Monstri un metaforas: ieskats šausmu literatūras pasaulē" būs noderīga lasāmviela gan humanitāro zinātņu studentiem, gan ikvienam literatūras interesentam. “Bārbalas Simsones pētījums ir unikāls, jo aplūko literatūras tradīciju, kas Latvijā akadēmiskā līmenī praktiski nav pētīta. Autores stilu raksturo spēja visai sarežģītas teorētiskas koncepcijas un tēmas izklāstīt skaidrā, loģiskā un veiksmīgi strukturētā veidā, kas ļaus paplašināt iespējamo interesentu loku par šo grāmatu.”
Dr. philol. Viktors Freibergs

http://www.zvaigzne.lv/lv/gramatas/apraksts/119079-monstri_un_metaforas_ieskats_sausmu_literaturas_pasaule.html

Laura Vilka. Dana un atmiņu ēnas (trešā "Apakšzemes leģendu" grāmata)

Pēdējais ko Dana atceras, ir... zaļais briesmonis ezermalā. Bet šis nav ceļojuma sākums.

Pēc niršanas ezerā, lai atmodinātu vienu no Sargātājiem, meitene nonāk mežonīgajā Dzīvības zemē un ir spiesta meklēt zaudētās atbildes, līdz atrod draugus šķietamu svešinieku vidū. Ar Lansa palīdzību Dana dodas vēl vienā piedzīvojumā ne tikai jaunās zemēs, bet arī atmiņās, kuras kāds ar varu ir aizrāvis. Dana pamazām saprot, ka atlikušā Sargātāja uzmeklēšana nebūs viņas pēdējais pienākums...

Noslēpumaino pazemes valstību un tās iemītniekus palīdz iepazīt autores ilustrācijas.

Nobeigumu gaidiet 4.grāmatā:"Dana un apakšzemes karš"

http://virja.lv/product_info.php/manufacturers_id/120/products_id/7052

Kristīna Olsone. Sudraba puisēns

Sākumā zēns spoguļattēlā redzēja vien sevi. Tad viņš ieskatījās vēlreiz un juta, ka sirds pamirst.
Viņam aiz muguras stāvēja puisēns īsajās biksēs.
Aladins iekliedzās.
Lampa pie griestiem izslēdzās, un viss iegrima tumsā.

Kāds neparasts puisēns ziemā īsās biksēs slapstās ap Aladina māju. Kad Aladins mēģina ar zēnu parunāt, tas, nesakot ne vārda, pazūd. Un sniegā aiz viņa nepaliek pēdas. Kas viņš ir? Vai viens no bēgļiem, kas dzīvo ostā uz kuģa? Vai arī tas ir Sudraba puisēns – zēns, kurš jau simts gadus mēģina atrast pazudušās baznīcas sudrablietas?
Aladins, Billija un Simona nolemj atrisināt šo mīklu.

"Sudraba puisēns" ir otrā grāmata sērijā par divpadsmitgadīgo meiteni Billiju un viņas draugiem Aladinu un Simonu. Sērijas darbi ieguvuši vairākas balvas: grāmata “Stikla bērni” – Zviedrijas Radio balvu par labāko bērnu romānu 2013. gadā, “Sudraba puisēns” – Zviedrijas Grāmatu žūrijas balvu par labāko romānu 9–12 gadus veciem bērniem 2014. gadā (to piesķir, ņemot vērā lasītāju vērtējumu), kā arī ikgadējo Zviedrijas Grāmattirgotāju asociācijas balvu “Tava grāmata – tava izvēle”.

Zviedru rakstniece Kristīna Olsone (1979) ir diplomēta politoloģe, taču patlaban pilnībā pievērsusies rakstniecībai. Viņa rada darbus gan bērniem, gan pieaugušajiem, un tiem raksturīgi noslēpumu un spriedzes pilni notikumi.

No zviedru valodas tulkojusi Ieva Pudure.

http://www.zvaigzne.lv/lv/gramatas/apraksts/99871-sudraba_puisens.html

Hjū Hovijs. Putekļi

„Elevators 3”. Pēc revolūcijas 18. elevatorā iedzīvotāji pamazām aprod ar jauno kārtību. Daži pieņem pārmaiņas, citi baidās no nezināmā. Neviens nespēj kontrolēt savu likteni. Elevatoru vēl arvien apdraud tie, kas to grib iznīcināt. Un Džūla zina, ka vēlas viņus apturēt. Uzvara cīņā par elevatoru ir gūta. Karš par cilvēci vēl tikai sākas.

‘Aizraujoša, domas rosinoša un neaizmirstama... viens no distopisko romānu meistardarbiem līdzās tādiem kā '1984' un 'Brīnišķīgā, jaunā pasaule'.' Daily Express.

http://www.prometejs.lv/

Pīters Džeimss. Nāvējoši dzīvs

Trīs slepkavības. Viens aizdomās turamais. Neviena pierādījuma.

Naktī, kad Braiena Bišopa sieva tika noslepkavota, pats Bišops sešdesmit jūdžu attālumā savā dzīvoklī gulēja gultā. Vismaz tā šķiet detektīvam Rojam Greisam, kuram uztic izmeklēt skaistās, jaunās Braitonas augstākās sabiedrības dāmas Keitijas Bišopas slepkavību... Drīz vien Greiss ir spiests secināt, ka Bišops paveicis neiespējamo – atradies divās vietās vienlaikus.

Vai kāds uzdodas par viņu? Vai arī viņš ir ļoti gudrs melis? Pūlēdamies atklāt, kas slēpjas aiz Bišopu ārēji respektablās dzīves fasādes, Greiss drīz noprot, ka ne viss ir tā, kā sākumā šķitis. Brīdī, kad izmeklētājs uzzina vairāk, viņa paša privātās pasaules vārīgā stabilitāte traucas pretī iznīcībai.

Godalgotais kriminālromānu rakstnieks Pīters Džeimss, ir arī vairāku filmu producents un scenāriju autors. Rakstnieka romāni ir pārtulkoti trīsdesmit valodās, un pēc trīs Pītera Džeimsa darbu motīviem ir uzņemtas filmas. Autors saņēmis varākus starptautiskus prestižus apbalvojumus, tostarp Krim-Blitz gada labākaā kriminālromānu autora balva, Prix Polar International un Le Grand prix de littérature.

Pīters Džeimss ir producējis vairākas filmas, to vidū arī filmu „Venēcijas tirgonis” ar Alu Pačīno, Džeremiju Aironsu un Džozefu Fiensu galvenajās lomās. Latvijā izdotiePītera Džeimsa romāni Partneris, Slepkavība tiešraidē, un citi, jau guvuši stabilu lasītāju atzinību.

 http://www.kontinents.lv/gramata/375/navejoshi-dzivs

Enna Lekija. Tiesvedības kalpi

Ann Leckie. Ancillary Justice

Kādreiz viņa bija milzīgs kosmiskais kuģis un komandēja tūkstošiem karavīru, kas kalpoja neuzvaramai Radča impērijai, kas bija iekarojusi visu galaktiku. Taču viltīga nodevība atņēma viņai visu. Tagad, pēc deviņpadsmit gadiem viņa ir vienkārši Breka, vientuļa klaidone, kuras rīcībā ir vienīgi trausls cilvēka ķermenis un nepārvarama vēlme atriebties. Devusies uz tālu, sniegotu planētu, lai meklētu savas atriebības ieroci, Breka negaidot sastop cilvēku, kuru pazina pirms tūkstoš gadiem. Viņa izglābj viņu no bojā ejas un paņem līdzi, taču iespējams, ka tā ir liela kļūda...

https://fantlab.ru/work483569

Raičela Mīda. Īstās valkīras zvērests

Richelle Mead. Gameboard of the Gods

Jaunais kulta cikla „Vampīru akadēmija” autores romāns modernajā „postapokalipses” žanrā.

„Patiesība ir tāda, ka tad, kad jūs izdzenat no pasaules dievus, viņi atgriežas un sāk atriebties. Cilvēki nespēj dzīvot bez dieviem, bet dievi – bez cilvēkiem”.

Pirms daudziem gadiem bīstams vīruss „Mefistofelis” iznīcināja pusi no Zemes iedzīvotājiem. Izdzīvojušie ir nodibinājuši jaunu sabiedrību: patricieši un plebeji, piespiedu laulības, pilnīgs aizliegums jebkādām reliģijām.

Izmeklējot rituālas slepkavības, Džastins Mārčs – Sektu un Kultu komitejas ierēdnis un elitāras vienības kareivis, pretoriāne Meja Koskinena saskarsies ar šausmīgu patiesību. Spēki, kuru varenību grūti iedomāties, gatavojas atgriezt sev pasauli, kas atteikusies no dievišķā pirmsākuma un cilvēki ir vienīgi figūras uz dievu šaha galdiņa.
http://www.labirint.ru/books/476385/

Džordžs Mārtins. Ledus pūķis

George R. R. Martin. The Ice Dragon

Adara vienmēr ir turējusies nomaļus. Viņa bija nopietna, maza meitenīte, kura reti spēlējās ar citiem bērniem. Vairāk par visu pasaulē viņa mīlēja ziemu, tāpēc ka tikko pasaule iegrima aukstumā, parādījās Ledus Pūķis. Tā vija dīvaina draudzība – maza meitenīte, kuras sirdī dzīvoja ziema un Ledus Pūķis, ko nevienam citam nekad nebija izdevies piejaucēt...

https://fantlab.ru/work4182

Elēna Datlova, Terijs Vindlings (sastādītāji). Zvēra līgava. Stāsti par vilkačiem

Ellen Datlow and Terri Windling. The Beastly Bride. Tales of the Animal People

Stāstu antoloģija par vilkačiem.

https://fantlab.ru/edition139285

What do werewolves, vampires, and the Little Mermaid have in common? They are all shapechangers. In The Beastly Bride, acclaimed editors Ellen Datlow and Terri Windling bring together original stories and poems from a stellar lineup of authors including Peter S. Beagle, Ellen Kushner, Jane Yolen, Lucius Shepard, and Tanith Lee, as well as many new, diverse voices. Terri Windling provides a scholarly, yet accessible introduction, and Charles Vess?s decorations open each story. From Finland to India, the Pacific Northwest to the Hamptons, shapechangers are part of our magical landscape?and The Beastly Bride is sure to be one of the most acclaimed anthologies of the year.

http://www.amazon.com/The-Beastly-Bride-Animal-People/dp/0670011452

Gajs Adamss. Šerloks Holmss. Dieva elpa

Guy Adams. Sherlock Holmes: The Breath of God

XIX gadsimta pēdējās dienas. Šerloks Holms ir gatavs izbeigt detektīva karjeru. Džons Vatsons, viņa senais draugs un biogrāfs smagi pārdzīvo sievas nāvi, tāpēc nav spējīgs kliedēt ģeniālā izmeklētāja grūtsirdību. Ja arī ir kas, kas spētu izraisīt Šelokā Holmsā kaut vismazāko interesi, tad tas ir noziegums, kāds līdz šim nav pieredzēts. Un tāds notiek! Jaunais Hilarijs de Monfors, augstākās sabiedrības lauva un bagāts mantinieks, ir atrasts uz Londonas ielas nogalināts. Nevis vienkārši nogalināts – izskatās, ka ar likteņa lutekli ir izrēķinājies kāds pārdabisks spēks. Holmsa pirmais impulss – atteikties no piedalīšanās izmeklēšanā – mistiskiem māņiem viņš netic. Taču, ko darīt profesionālo izaicinājumu viņa reputācijai?

http://ozonru.eu/catalog/book_12252_6042_1084911/248239/

Gajs Adamss. Šerloks Holmss. Doktora Moro armija

Guy Adams. Sherlock Holmes:  The Army of Dr. Moreau

Izmeklējot vairāku cilvēku slepkavības – pēc visa spriežot, savvaļas zvēru upurus – Holmss un Vatsons uzzina par doktora Moro darbošanos. Viņš ir cietsirdīgs ģenētiķis un vivisektors, kurš jaunu dzīvnieku hibrīdu radīšanas ceļā cenšas apstiprināt Darvina dabiskās atlases teoriju. Kaut arī Anglijas valdība militāriem mērķiem slepeni sponsorē šos eksperimentus, viņš ir nikns par to, ka sabiedrība ignorē viņa atklājumus, lai neteiktu vairāk – ar pretīgumu atraida. Savā laboratorijā, kas paslēpta starp bandītu apmetnēm un opija smēķētavām Londonas Roterhitā, Moro vāc puscilvēku-puszvēru armiju. Nāks stunda, kas šie nezvēri palīdzēs ģeniālajam neprātim iegūt visas pasaules uzmanību...

http://ozonru.eu/catalog/book_12252_6042/1521512/

Leonīds Saskinds. Kosmiskā ainava. Stīgu teorija un Visuma saprātīga nodoma ilūzija

Leonard Susskind. The Cosmic Landscape: String Theory and the Illusion of Intelligent Design

Leonards Saskinds ir pazīstams amerikāņu fiziķis, viens no stīgu teorijas radītājiem, savā laikā ir piedāvājis revolucionāru teoriju par Visuma sapratni un cilvēka vietu tajā. Ar saviem pētījumiem Saskinds iedvesmoja veselu mūsdienu fiziķu plejādi, kuri noticēja, ka šī teorija varēs viennozīmīgi paredzēt mūsu Visuma īpašības. Tagad, savā pirmajā grāmatā, kas domāta plašam lasītāju lokam, Saskinds precizē un no jauna pārdomā savus uzskatus, apliecinot, ka dotā ideja nemaz nav universāla, un tai būs jāatdod vieta daudz plašākam jēdzienam par gigantisko „kosmisko ainavu”.

XXI gadsimta sākuma pētījumi ir ļāvuši zinātnei pacelties uz jaunas pakāpes pasaules izzināšanā, Saskinds apgalvo. Tā ir aizraujoša grāmata, kas pārnes lasītāju mūsdienas fizikas priekšējās līnijās.

http://www.piter.com/collection/best/product/kosmicheskiy-landshaft-teoriya-strun-i-illyuziya-razumnogo-zamysla-vselennoy-2

fantlab.ru/work4182

Aleksandrs Volkovs. Austrumeiropas vampīri

[Krievu valodā.]

Visu pasaku tēlu vidū pats neparastākais liktenis ir lemts vampīram. Viņš ir nogājis ceļu no neredzama vai kroplīga radījuma, kam nav nekā cilvēcīga, līdz līķim, ko atdzīvina gars un, kam piemīt cilvēciski ieradumi, un beidzot, līdz dzīvam cilvēkam, sākumā nemirstīgam, bet beigās pat mirstīgam. Šausmas iedvesošs, cilvēku atraidīts briesmonis beigās tika atzīts par civilizētu pilsoni, uzticamu draugu, kaislu mīlnieku un garīgu līderi. Mūsu laikos pat tiek izteiktas šaubas par īpašību, kas padarīja vampīru par vampīru, nevis par spoku, burvi, cilvēkēdāju utt. - viņa alkas pēc asinīm.

Izsekojot dažādas vampīra pazīmes to rašanās un izzušanas gaitā, autors izveido sarežģītu evolūcijas ķēdīti, kuras sākumā ir seni ticējumi par asinīm, vēstures liecības par asinssūcējiem, dokumentāli un folkloras dati būtnēm Austrumeiropā, ko mēs saucam par vampīriem, XVIII-XXI gadsimtu mākslas darbi - daiļliteratūra, kino, komiksi, kā arī etnogrāfu, vēsturnieku, mediķu hipotēzes par šo neparasto radījumu.

 http://www.labirint.ru/books/475296/

Aleksandrs Volkovs. Sērijā "Nezināmā pasaule" ir iznākušas vēl piecas minētā autora grāmatas: "Franču Bretaņas šausmas", "Mistiskā Skandināvija", "Šausmīgās vācu pasakas", "Krievu muižu spoki", "No angļu spoku dzīves".  No kādas atsauksmes. Tās nav grāmatas bērniem un pusaudžiem. Autors nopietni un rūpīgi izpēta katru tēmu, ja jūsu interese par visu to ir nopietna, šīs ir grāmatas tieši jums.

P.S. Par spīti grāmatas nosaukumam autors aplūko vampīra tēmu visas pasaules kontekstā.

Igors Šuvajevs. Bēgšana no brīvības? Ēriks Fromms no Latvijas

"Tomēr tiesībām paust savas domas ir nozīme vien tad, ja esam spējīgi domāt paši; brīvība no ārējās autoritātes ir ilgstošs ieguvums vien tad, ja mūsu iekšējie psiholoģiskie apstākļi paver iespēju apliecināt savu individualitāti." Ērihs Fromms.

http://www.janisroze.lv/lv/begsana-no-brivibas-eriks-fromms-no-latvijas.html

Jurijs Frolovs. Lielā Staļina impērija

[Krievu valodā.]

1930. gadu vēstures speciālista Jūrija Frolova grāmata ir veltīta komunistiskās Krievijas impēriskā kursa atdzimšanai pateicoties jaunajam partijas kursam - Staļina kursam. Grāmatā ir pastāstīts par politiku, pateicoties kurai Padomju Savienībā atdzima impērijas gars un impērijas ambīcijas.

http://www.e-reading.club/book.php?book=1031652

Ivans Jefremovs. Atēnu Taisa

[Krievu valodā.]

"Atēnu Taisa" ir Ivana Antonoviča Jefrēmova vēsturisks romāns, kas sarakstīts 1972. gadā. Grāmata stāsta par pazīstamās Atēnu hetēras Taisas likteni, kura saņēma Maķedonijas Aleksandra labvēlību. Romāns balstās uz reāliem vēsturiskiem notikumiem laika posmā no 337. līdz 308. gadam pirms mūsu ēras, kurus autors papildina ar izdomātiem notikumiem un personāžiem.

https://en.wikipedia.org/wiki/Thais_of_Athens

Andris Rubenis. Vienkārši Romantisms viltusromantikas laikā

Šis darbs ir veltīts romantisma autoru (rakstnieku, gleznotāju, mūziķu u.c.) galveno atziņu un pārdomu izklāstam, vadoties no tā, kā tās ir tikušas atspoguļotas pašu sarakstītajos teorētiska rakstura tekstos (apcerēs, esejās, dienasgrāmatās, recenzijās, vēstulēs, polemiskos rakstos u.tml.), nenododoties literāro darbu analīzei.

http://www.lgramata.lv/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=66126&category_id=73&option=com_virtuemart&Itemid=56&vmcchk=1&Itemid=56

Mark A. Garlick; star maps by Wil Tirion Garlick. The Illustrated Atlas of the Universe

Šajā grāmatā jūsu priekšā atklāsies aizraujošas Visuma ainas: jūs ieraudzīsiet zvaigžņu kopas un galaktikas, planētas un asteroīdus, komētas un meteorus, uzzināsiet par jaunākajiem astronomu atklājumiem, iepazīsieties ar pēdējiem kosmosa tehnikas atklājumiem.

http://www.amazon.com/Illustrated-Atlas-Universe-Tirion-Garlick/dp/1740893778

Krievu izdevums.

http://www.labirint.ru/books/188077/

Michael Largo. The Big, Bad Book of Botany

The World's Most Fascinating Flora

David Attenborough meets Lemony Snicket in The Big Bad Book of Botany, Michael Largo’s entertaining and enlightening one-of-a-kind compendium of the world’s most amazing and bizarre plants, their history, and their lore.

The Big, Bad Book of Botany introduces a world of wild, wonderful, and weird plants. Some are so rare, they were once more valuable than gold. Some found in ancient mythology hold magical abilities, including the power to turn a person to stone. Others have been used by assassins to kill kings, and sorcerers to revive the dead. Here, too, is vegetation with astonishing properties to cure and heal, many of which have long since been lost with the advent of modern medicine.

Organized alphabetically, The Big, Bad Book of Botany combines the latest in biological information with bizarre facts about the plant kingdom’s oddest members, including a species that is more poisonous than a cobra and a prehistoric plant that actually “walked.” Largo takes you through the history of vegetables and fruits and their astonishing agricultural evolution. Throughout, he reveals astonishing facts, from where the world’s first tree grew to whether plants are telepathic.

Featuring more than 150 photographs and illustrations, The Big, Bad Book of Botany is a fascinating, fun A-to-Z encyclopedia for all ages that will transform the way we look at the natural world.

http://www.harpercollins.com/9780062282750/the-big-bad-book-of-botany

Michael Largo. The Big, Bad Book of Beasts

The World's Most Curious Creatures

The world's wildest collection of animal knowledge and lore!

Lions, and tigers, and bears . . . and dinosaurs, dragons, and monsters. Oh my!

For hundreds of years, the most popular books in the Western world next to the Bible were "bestiaries," fanciful encyclopedias collecting all of human knowledge and mythology about the animal kingdom. In these pages, eagles and elephants lived next to griffins and sea monsters. Now, in The Big, Bad Book of Beasts, award-winning author Michael Largo has updated the medieval bestsellers for the twenty-first century, illuminating little-known facts, astonishing secrets, and bizarre superstitions about the beasts that inhabit our world—and haunt our imaginations. You'll learn about the biggest bug ever, the smallest animal in the world, and the real creatures that inspired the fabled unicorns. You'll discover how birds learned to fly, why cats rub against your legs, and a thousand other facts that will make you look at nature in a wonderfully new way.

Did you know?

The fastest animal in the world is the peregrine falcon, which reaches speeds of over 200 miles per hours.

Circus ringmaster P.T. Barnum fooled many when he displayed a "mermaid" carcass that was later proved to be monkey bones sewed together with the body of a fish.

Discovered in a remote volcanic crater in New Guinea, the Bosavi wolly rat grows to the size of a cat.

President Andrew Jackson bought an African gray parrot to keep his wife company. The bird outlived them both and was removed from Jackson's funeral for cussing in both English and Spanish.

A to Z: From Aardvark to Zooplankton!

http://www.harpercollins.com/9780062087454/the-big-bad-book-of-beasts