Lasīsim_2015. gada aprīļa izdevumu apkopojums_24.08.2021.

Virsrakstā minētā laikposma grāmatu izdevumu apskats.

Veronika Rota. Citādie

Jaunā amerikāņu rakstniece Veronika Rota (1988) literatūrā debitēja pārsteidzoši un spilgti – ar antiutopisku trilleri “Citādie”. Tas ir spraigs, satraucošs stāsts par pusaudžu grūto ceļu uz sevis izzināšanu, par liktenīgu izvēli dramatiskās situācijās, par draudzību un nodevību, mīlestību un cietsirdību.

Nākotnes Čikāgas sabiedrība, kurā mīt Beatrise, ir sadalīta piecās kopienās. Katrā no tām tiek atzīts un attīstīts tikai viens tikums. Taisnprāši lepojas ar godīgumu, Nesavtīgie – ar pašaizliedzību, Drošsirži – ar drosmi, Sirsnīgie – ar miermīlību un Mācītie – ar gudrību.

Sasniedzot sešpadsmit gadu vecumu, katram pusaudzim ir jāizvēlas kopiena, kurā tiks pavadīts viss mūžs. Palikt kopā ar ģimeni vai sekot savai sirdsbalsij? Meitenes izvēle ir negaidīta un izaicinoša.

“Neaizmirstams, neparedzams ceļojums, no kura ir gandrīz neiespējami atrauties.”

Publisher's Weekly

No angļu valodas tulkojusi Laura Dreiže.

http://www.zvaigzne.lv/lv/gramatas/apraksts/70940-citadie.html

Marks Čarans Ņutons. Auksto drupu pilsēta
Mark Charan Newton. City of Ruin

Pasaules ziemeļos, kas salst zem sarkanas, mirstošas saules, atrodas Villerenas pilsēta. Tajā zeļ korupcija, noziedzīgie grupējumi dala ietekmes sfēras, pagrīdes gladiatora cīņās sacenšas ar slimu iztēli radīti hibrīdradījumi, bet cilvēki pazūd ne tikai no ielām, bet pat no savām mājām. Bet no jūras puses Villerenai draud noslēpumains ienaidnieks, kas aiz sevis atstāj sakropļotu ķermeņu kaudzes...

Tieši uz šejieni bēg izmeklētājs Rumeks Džerids, kas cenšas paslēpties no Urtikas kanclera, kurš sagrābis varu galvaspilsētā Villdžamurā, atriebības. Te arī dodas varu zaudējusī imperatrise Džamura Rika ar savu māsu Eiru un viņas mīļoto. Pašas neiedomājamākās savienības kļūst iespējamas pilsētā, ko ielenc ienaidnieki, ko plosa iekšējas pretrunas un kas pilna ar maģiju līdz pašiem jumtiem...

"Sarkanās saules leģendu" (The Legends of the Red Sun) otrais romāns.

https://fantlab.ru/work164607

Valdis Rūmnieks, Andrejs Migla. Sveiks, jautrais Rodžer!

Valda Rūmnieka un Andreja Miglas vēsturiskais romāns „Sveiks, jautrais Rodžer!”, tāpat kā populārā senlatviešu detektīvsāga „Kuršu vikingi”, ieved lasītāju Kurzemes pagātnē, un tajā netrūkst draiskas mīlas, politiska teātra un aizkustinošu cilvēcisku pārdzīvojumu.

Romāns atklāj nelielu, bet interesantu un sarežģītu posmu Kurzemes un Zemgales hercogistes vēsturē – laiku no 1726. gada aprīļa līdz 1727. gada 20. augustam. Autori ir aptvēruši lielu dokumentu un vēsturisko pētījumu apjomu, romānā darbojas desmitiem vēsturisku personu.

Trakais piedzīvojumu virpulis ierauj ne tikai Kurzemes augstākajā sabiedrībā, kur tiek vērptas intrigas un verd lielas kaislības, bet arī brīvo ķoniņu sētās. Romāna darbības lauks ir gana plašs – Varšava, Viļņa, Jelgava, Kuldīga, Jaunpils, arī Usmas ezers, kura noslēpumainākā sala vēl šobaltdien gādā par avantūriskā hercoga Morica piemiņu.

http://www.zvaigzne.lv/lv/gramatas/apraksts/2884-sveiks_jautrais_rodzer.html

Guntars Tenne. Pērles un pelni

Tuvākajā laikā klajā nāks latviešu literāta Guntara Tennes jaunais vēsturiskais romāns “Pērles un pelni”- aizraujošs vēstījums par notikumiem Kurzemē 17. gadsimta vidū. Šis romāns ir veltījums autora dzimtajai Kurzemei un, it īpaši, Ventspils pilsētai.

Ir 1658. gads. Kurzemes hercogistē valda ambiciozais un darbīgais hercogs Jēkabs, kura plāni un ieceres ir daudz vērienīgākas par reālajām iespējām. Jēkaba dienā hercogs spožas svītas pavadībā ierodas galvenajā Kurzemes ostas pilsētā Vindavā, lai svinīgi paceltu karogu sava jaunā burinieka mastā. Viņš vēl nenojauš, ka pār viņa valsti un pavalstniekiem jau pacēlusies tumša posta un nelaimes ēna. Kurzeme atkal tiek ierauta karā un viss paveiktais – sagrauts un izpostīts. Negaidīts un viltīgi izplānots zviedru iebrukums pārvērš ziedošās Kurzemes pilsētas postažā. Nežēlīgais un postošais karš izmaina daudzu cilvēku likteņus. Skauģi var līksmē berzēt rokas, jo turīgais Kurzemes valdnieks nu kļuvis par nožēlojamu zviedru gūstekni. Vai aplaupītajam hercogam ir cerības atgūt savu zaudēto valsti un stāvokli? Kuri būs tie, kas uzdrīkstēsies nostāties pret Kurzemē iebrukušajiem ienaidniekiem? Kurš uzvarēs – savas zemes aizstāvji vai neuzvaramā zviedru armija, kuras ieroču slava pazīstama visā Eiropā?

Guntars Tenne par sevi: “Esmu dzimis Talsos 1965.gada .1.oktobrī. Pēc izglītības esmu vēstures skolotājs, pašreiz strādāju savā specialitātē. Savulaik esmu darbojies žurnālistikā (Ventspilī iznākušajā nedēļas izdevumā “Ventspils Apskats” un “Ventspils Akcenti”), bet kopš 90. gadiem pievērsies dzejas sacerēšanai, publicējies gan vietējā laikrakstā “Ventas Balss”, gan citos Kurzemes novada izdevumos. Jau no pusaudža vecuma mani īpaši saistījusi vēsture tās dažādajās izpausmēs, tālab šai tēmai esmu pievērsies vairākos savos prozas sacerējumos. Pirmais romāns, veltīts Kurzemes hercogistes vēsturei, iznācis 2005. gadā ar nosaukumu “Asmens pret asmeni”” .

Autors par savu romānu “Pērles un pelni” saka:” “Grāmatas nosaukumā ir ietverti divi pretēji simboli - pērles kā labklājības, pārticības un izaugsmes simbols, un pelni - kā sabrukuma, iznīcības un posta personificējums, kurus vienu no otra šķir gluži netverama, vienā acumirklī pārvarama robeža. Romānā centos ieskicēt abas minētās izpausmes. Un vienlaikus - cilvēciskas kaislības, vājības un tām iepretī - uzticība, pienākuma apziņa un patriotisms, kas vieno cilvēkus neatkarīgi no kārtas piederības un nacionalitātes. Tās ir tās patiesās vērtības, kuras paliek un neiznīkst pretēji materiāliem labumiem un greznībai, kas vienā brīdī pārvēršas pelnos.

Kāpēc izvēlējos tieši šo laika posmu – 17.gs.v idu Kurzemes hercogistes vairākus gadsimtus garajā vēsturē ? Tā, manuprāt, ir viena no visspilgtākajām lappusēm Kurzemes un jo īpaši Ventspils daudzus gadsimtus garajā vēsturē, kur īpaši uzskatāmi atklājas tās spožums un posts, t.s."ziedu laiki" un iznīcība, pēc kuras nekas daudz no iepriekš sasniegtā nepaliek pāri. Bet vienlaikus šajā laikā tiek radīts pamats, kas vēl šodien iezīmē pilsētai raksturīgo veidolu. Piebildīšu, ka mani jau sen, kopš skolas laikiem, fascinējis šis laikmets pilsētas pagātnē, ar savu romantisko dēkainību un dramatismu. Gluži neviļus radās vēlme to, cik iespējams, iedzīvināt kādā literārā sacerējumā. Un tā galu galā tapa mans darbs "Pērles un pelni ".

http://www.zvaigzne.lv/lv/gramatas/apraksts/66392-perles_un_pelni.html

Maikls Kraitons, Ričards Prestons. Mikro

Michael Crichton, Richard Preston. Micro

Trīs vīrieši atrasti miruši aizslēgtā birojā Honolulu, ēkas otrajā stāvā. Nav nekādu cīņas pazīmju, izņemot ļoti smalku kā no asa skujasmens griezienu pēdām uz viņu ķermeņiem. Vienīgā atstātā lietas, kas izraisa aizdomas - cīciņš robots, ko cilvēka acs praktiski nespēj saskatīt.

Oahu biezajos mežos atklāti triljoniem mikroorganismu, desmitiem tūkstošiem veisdažādāko baktēriju.

Masačusetas štatā, Kembridžā, septiņi aspiranti pieņemti darbā, lai strādātu pie mikroorganismu izpētes projekta. Grupa dodas uz noslēpumainu laboratoriju Havajās, kur viņiem apsola pieeju tam, kas atklās jaunas robežas zinātniskiem pētījumiem. Taču zinātnieki nokļūst naidīgā, mežonīgā apvidū, kas ir briesmu pilns. Apbruņoti vienīgi ar zināšanām par dabu, viņi kļūst par vieglu medījumu tehnoloģijām, kam savā varenībā nav robežu.

Trilleris, ko Maikls Kraitons nepabeidza, bet līdz galam uzrakstīja Ričards Prestons. Pēc Kraitona nāves atrasts viņa dokumentos.

https://fantlab.ru/work295046

Dž. R. Lenkforde. Svētais viltvārdis

J R Lankford. The Covert Messiah

Vienkāršai kalponei bagātā Ņujorkas namā, Megijai Džonsonei bija visas iespējas kļūt par otro Dievmāti. Pirms dažiem gadiem viņas saimnieks, pazīstams zinātnieks, slepeni paņem DNS paraugus no slavenā Turīnas līķauta, pēc tam no tiem rada klonu, un apaugļo Megiju. Viņa dzemdē bērnu, ko visi uzskata par otro Glābēju. Taču negaidīta uzbrukuma laikā bērns iet bojā. Tagad Megija atkal ir grūta. Viņas vīrs Sems uzskata, ka tieši viņš ir bērna tēvs, taču Megija ir pārliecināta, ka auglim atkal būs dievišķa izcelsme. Tam pilnībā piekrīt slepena meksikāņu organizācija, kas sapņo par ASV dienvidu teritoriju atgūšanu. Svētais mazulis viņiem būtu tieši laikā – tad viņi iegūtu visas katoļu pasaules atbalstu. Uz nākošo māti un viņas vēl nedzimušo bērnu sākas īsta medības...

Autores, īstajā vārdā Džamila Rainsa Lenkforde, mājas lapa: http://www.jrlankford.com/HOME.html

http://www.litres.ru/dzh-r-lenkford/svyatoy-samozvanec/

Leini Teilore. Dievu un monstru sapņi

Laini Taylor. Dreams of Gods and Monsters

Kad cietsirdīgā serafima Laila karaspēks ielaužas cilvēku pasaulē, Kerou un viņas bijušajam mīlniekam Akivam nākas apvienot savas naidīgās armijas, lai stātos pretī jauniem draudiem.

No Romas ielām līdz Kirina alām cilvēki, himēras un serafimi mīl, cīnās un izdzīvo episkā panorāmā, kas nivelē jebkuru iedalījumu draugos un ienaidniekos, labajā un ļaunajā, patiesībā un melos.

Vai tiešām dievi un monstri var redzēt sapņus?

Un ja tā – ko šie sapņi sola cilvēkiem?

https://fantlab.ru/work493657

Džefs Vandermērs. Konsolidācija

Jeff VanderMeer. Authority

Noslēpumainajā X zonā neklaiņo mutanti un iedzīvošanās meklētāji, no turienes neiznes pārsteidzošus artefaktus. Tur vienkārši pazūd uz visiem laikiem – vai arī atgriežas, dīvaini un baisi pārvērtušies. Kārtējā, neveiksmīgajā ekspedīcijā pazūd slepenas valsts organizācijas, kas pēta Zonu, Dienvidu gala direktors. Tagad jaunajam direktoram nākas saprast, ko savā mantojumā ir atstājis iepriekšējais direktors. Problēma ir tāda, ka neiesaistītam šī organizācija ir tikpat liela mīkla kā pati Zona. Kur ir pētījumu rezultāti? Kāpēc personāls izturas tik dīvaini? Ar ko te nodarbojas īstenībā? Iedziļinoties Dienvidu gala noslēpumos, jaunais direktors tuvojas šausmīgam atklājumam...

http://www.ozon.ru/context/detail/id/31627745/

Pīters Votss. Betagemots

Peter Watts. Behemoth

Piecus gadus pēc „Atvara” notikumiem Ziemeļamerikas korporatīvā elite slēpjas no haosa un epidēmijām dziļūdens stacijā „Atlantīda”, kur bijušajiem dzīves saimniekiem nākas mitināties blakus rifteriem – cilvēkiem, kuri ir adaptējušies dzīvei lielā dziļumā.

Bijušie ienaidnieki ir apvienojušies bailēs no ārpasaules, taču tā nav aizmirsusi par viņiem un alkst saukt visus pie atbildības. Stacijas iemītnieki vēl nezina, ka viņu pamiers vienam ar otru var pārvērsties pilna apmēra karā, ka mikrobs, kas iznīcinājis visu dzīvo Zemes virspusē, ir izmainījies un kļuvis vēl nāvējošāks, ka vara uz sauszemes tagad pieder īstiem monstriem, kā reāliem, tā virtuāliem, un vins no viņiem, liekas, ir atradis „Atlantīdu”. Taču šausmu un anarhijas vidū parādās cerība – zāles, kas spēj izārstēt ne vien cilvēkus, bet arī visu Zemes biosfēru.

Tikai, vai tās neizrādīsies šausmīgākas par jebkuru slimību?

Monumentāls noslēgums „Rifteriem”, vienam no aizraujošākajiem, neparedzamākajiem un provokatīvākajiem zinātniski-fantastiskajiem cikliem XXI gadsimta sākumā.

https://fantlab.ru/work141062

Brendons Sandersons. Tērauda sirds

Brandon Sanderson. Steelheart

Pirms desmit gadiem bija atnākusi sērga – sprādziens debesīs, kas parastiem vīriešiem un sievietēm piešķīra pārdabiskas spējas. Sabiedrība ar labu sagaidošām trīsām iesauca viņus par ēpikiem. Taču ēpiki neizrādījās cilvēku draugi. Kopā ar šo neiedomājamo dāvanu nāca vēlēšanās valdīt. Lai valdītu pār cilvēkiem, bija jāapspiež viņu griba. Neviens necīnās ar ēpikiem... neviens, izņemot atriebējus. Slēpjoties ēnā, grupa parastu cilvēku ziedo savas dzīves, lai izpētītu ēpikus, atklātu viņu trūkumus un beigās nogalinātu. Dēvids grib kļūt par vienu no viņiem. Viņš grib nogalināt Tērauda Sirdi – neuzvaramo ēpiku. To, kurš nogalināja Dēvida tēvu. Daudzu gadu laikā, kā visa atriebēju sabiedrība, Dēvids pēta un plāno – un viņam ir tas, kas viņiem vajadzīgs. Ne kaut kāds priekšmets, bet nesamaksājama pieredze. Viņš ir redzējis Tērauda Sirds asinis. Un viņš alkst atriebības.

https://fantlab.ru/work425830

Beka Ficpatrika. Par ko klusē eņģeļi

Becca Fitzpatrick. Hush, hush

Nora nekad īpaši nebija interesējusies par zēniem skolā. Taču parādījās viņš, un viss mainījās. Noru mistiskā veidā pievelk neparastais, noslēgtais, noslēpumainais Pačs, neskatoties uz tumsas oreolu, kas ietin viņu. Liekas, ka viņš par viņu zina daudz vairāk, kā viņa pati, viņa acis iekļūst viņas dvēseles visapslēptākajās dzīlēs, bet garām slīdošs smaids spiež sirdij apstāties. Taču šī biedējošā tumsa, kas slēpjas viņā, agri vai vēlu atklāsies Norai un tad viņai nāksies izšķirties, kuram var ticēt mūžīgajā debesu spēku un no Paradīzes izdzīto eņģeļu cīņā.

http://loveread.ws/view_global.php?id=6257

Robina Makinlija. Karalienes zobens

Robin McKinley. The Blue Sword

Kalnos paslēpusies Damaras karaliste atceras un godā seno laiku karalieni lēdiju Aerinu. Pirms daudziem gadsimtiem, pateicoties viņai, Damarā atgriezās Varoņu kronis un valstī uz ilgiem laikiem iestājās miers. Taču tagad atkal Ziemeļu dēmoni atkal krāj spēkus, bet damariešu ir pārāk maz, lai būtu pretspars viņiem…Cerību gandrīz nav nekādu, taču senā Damaras zemju maģija pasaka priekšā karalim Korlatam, ka viņa valsts liktenis ir atkarīgs no Tālo salu meitenes, kat arī turienes ļaudis netic burvestībai.

Tā nu Harijai Krjuī, kas atbraukusi uz tālo un mežonīgo province bez pūra un jebkādiem skatiem uz nākotni, jāpamet mājas, jāieiet kalnu karaļa ceļojumu teltī un jākļūst par labāko no viņa karavīriem, jāsaņem no viņa kokām lēdijas Aerinas leģendāro zobenu un jādodas pretī briesmām. Taču pagaidām viņa pat nezina, ka liktenis viņai neatstāj izvēli: viņas asinīs, gaidot savu stundu, snauž sena maģija, bet viņas sirdī – mīlestība…

https://fantlab.ru/work121272

Moira Janga. Smilšu jūras hronikas

Moira Young. Blood Red Road

Saba dzīvo pie Sudrabezera, mazā pilsētiņā – tukšainē, ko pastāvīgi izposta smilšu vētras, un kas ir piesārņota kā izgāztuve, ko atstājusi sen zudusī Marodieru civilizācija. Un te vēl četri jātnieki nozog Sabas dvīņu brāli –Ļū. Apvienojusies ar drosminieku Džeku un revolucionāru bandu „Brīvie piekūni”, meitene dodas meklēt brāli. Saba uzzina, ka viņa ir nikna kareive, neuzvarama, spējīga izdzīvot un ir visai viltīga. Viņa var sagraut pastāvošo kārtību sabiedrībā no iekšpuses, bet kopā ar draugiem viņa var izmainīt arī civilizācijas attīstības kursu.

https://fantlab.ru/work328508

Dmitrijs Gluhovskis. Krēsla

[Krievu valodā.]

Krēsla ir smalka, īsa un gandrīz nemanāma robeža, aiz kuras katru dienu diena padodas nakts pasaulei. Krēslā dziestošā gaisma sajaucas ar sabiezējošo tumsu, bet reālais pakāpeniski izšķīst ilūzijās. Kontūras izplūst, krāsa nobālē un saplūst kopā. Redzes vietā nāk dzirde un iztēle. Caur smalko īstenības plēvi no paralēlām pasaulēm iespiežas fantomi.

Vairums tulkotāju darbs sastāv no rutīnas: sadzīves tehnikas instrukcijas, kontrakti, normatīvi un līgumi. Taču tulkojumi ir vajadzīgi arī citiem tekstiem, kas gadsimtiem pacietīgi ir gaidījuši to cilvēku, kurš uzdrošināsies ķerties tiem klāt. Zināšanas, ko tie satur, var būt svētība vai arī lāsts tiem, kas ķeras tiem klāt. Viens no tādiem manuskriptiem, ko sarakstījis nezināms konkistadors no viena no pēdējiem maiju priestera vārdiem, nosauc termiņu, kas atļauts Visumam un paziņo par tā galu. Taču, ja nu paņēmis nejaušo pasūtījumu, tulkotājs atklāj apkārtējā pasaulē tās tuvā gala pazīmes?

https://fantlab.ru/work4667

Mājas lapa.

http://www.s-u-m-e-r-k-i.ru/

Jeļena Zvezdnaja. Kareivja meita jeb Kadeti nepadodas

[Krievu valodā.]

Labākā mācību iestāde, spīdoša nākotne un tu izbaudi dzīvi, kas pilna galvu reibinošiem piedzīvojumiem: nelegālas sacīkstes, bukmeikeru likmes, izmisīgi brīvsoļi un viltotas apliecības. Taču, ko lai dara, ja pēkšņi izrādās, ka tu esi Iristānas princese un tavs tēvs ir ieradies aizvest tevi uz dzimto planētu un grib izprecināt ar savu pašu stiprāko kareivi? Dzimusi visādu ēverģēlību, viltību un nelikumīgu komercdarījumu meistare, kadete Kirana Makvarasa nopietni jūt līdzi savai vēsturiskajai dzimtenei. Galu galā, kas ir spēcīgākā likums un zināšanas par Iristānas simbiontiem pret Kosmiskās universitātes pirmā kursa kadetu iedzimtu kaitīgumu un pārcilvēcisko apķērību?

http://fantasy-worlds.org/lib/id20606/

Ketrīna M. Valente. Nemirstīgais

Catherynne M. Valente. Deathless

„Nemirstīgais” ir Marjas Morevnas un Koščeja Nemirstīgā stāsts XX gadsimta Krievijā. Maša ir jaunākā no četrām māsām, kuras dzīvo Petrogradā. Viņa redz, kā viņas māsas vienu pēc otras aiznes no mājām putni: tie sitas logos un durvīs, krīt zemē, pārvēršas par karavīriem un saderinās ar meitenēm. Kad Padomes nacionalizē māju un izliek no dzīvokļiem vienpadsmit ģimenes, Maša kļūst par divpadsmit māšu meitu, un putns pēc viņas neatlido, toties namu pārvaldnieks aizved Mašu uz Namu pārvaldnieku padomi, kas lemj par to, kā pārvaldīt māju. Pēc pārvaldnieka padoma Maša sameklē raganu, kura iedod meitenei grāmatu un liek atrast ķemmi, kas rezultātā atvedīs pie Mašas izredzēto.

Taču viņas izredzētais nav zaldāts, tas ir pats Koščejs Nemirstīgais, dzīves valdnieks. Viņš aiznes Mašu pāri stepēm uz savu valstību, kur notiek mūžīgā cīņa starp brāļiem – dzīves valdnieku un nāves valdnieku.

Maša kļūst par Koščeja konkubīni un sapņo par to, ka kļūs par valdnieci, taču iepriekš viņai nāksies pabeigt dzīves valdnieka māsas Babas Jagas, kura tagad dēvē sevi par Priekšsēdētāju Jagu, varoņdarbus...

https://fantlab.ru/work159730

Džonatans Strauds. Aģentūra "Lokvuds un kompānija": Kliedzošās kāpnes. Čukstošais galvaskauss

Jonathan Stroud. Lockwood & Co. : The Screaming Staircase. The Whispering Skull

Mani sauc Lūsija Kārlaila un es strādāju aģentūrā „Lokvuds un kompānija”. Mēs pavisam esam trīs: es, Entonijs (viņš arī Lokvuds) un Džordžs. Mēs nodarbojamies ar to, ka ķeram spokus un glābjam no tiem Londonu. Vispār, tas tikai izklausās vienkārši, īstenībā viss ir daudz savādāk. Eksistē ļoti liels skaits spoku un viņu paveidu, un vairākums no viņiem ir nāvīgi bīstami, un pat mūsu superieroči: rapieri, dzelzs ķēdes un burkas ar grieķu uguni – ne vienmēr ir efektīgi. Vispār gan, mūsu aģentūrā gļēvuļu nav.

https://fantlab.ru/autor579

Joe Abercrombie. Half a King

A classic coming-of-age tale set in a vivid and richly-imagined world from Sunday Times bestselling author Joe Abercrombie.

‘A fast-paced tale of betrayal and revenge that grabbed me from page one and refused to let go’ GEORGE R.R. MARTIN

Prince Yarvi has vowed to regain a throne he never wanted. But first he must survive cruelty, chains and the bitter waters of the Shattered Sea itself. And he must do it all with only one good hand.

Born a weakling in the eyes of his father, Yarvi is alone in a world where a strong arm and a cold heart rule. He cannot grip a shield or swing an axe, so he must sharpen his mind to a deadly edge.

Gathering a strange fellowship of the outcast and the lost, he finds they can do more to help him become the man he needs to be than any court of nobles could.

But even with loyal friends at his side, Yarvi’s path may end as it began – in twists, and traps and tragedy...

http://books.google.lv/books/about/Half_a_King_Shattered_Sea_Book_1.html

Brandon Sanderson. Firefight

Introduction

WARNING: This description contains major spoilers for the first book, Steelheart!

They told David it was impossible—that even the Reckoners had never killed a High Epic. Yet, Steelheart—invincible, immortal, unconquerable—is dead. And he died by David’s hand.

Eliminating Steelheart was supposed to make life more simple. Instead, it only made David realize he has questions. Big ones. And there’s no one in Newcago who can give him the answers he needs.

Babylon Restored, the old borough of Manhattan, has possibilities, though. Ruled by the mysterious High Epic, Regalia, David is sure Babylon Restored will lead him to what he needs to find. And while entering another city oppressed by a High Epic despot is a gamble, David’s willing to risk it. Because killing Steelheart left a hole in David’s heart. A hole where his thirst for vengeance once lived. Somehow, he filled that hole with another Epic—Firefight. And he’s willing to go on a quest darker, and more dangerous even, than the fight against Steelheart to find her, and to get his answers.

http://brandonsanderson.com/books/steelheart/firefight/

Emerald Fennell. Shiverton Hall

They slowed as they reached the gate; two stone columns, each with its own crumbling angel perched on top. The angels held up a rusty, wrought-iron arch that read, in curling, serpentine letters: SHIVERTON HALL.

Arthur Bannister has been unexpectedly accepted into Shiverton Hall, which, as it turns out, is an incredibly spooky school, full of surprises. And it is just as well that Shiverton Hall has made its offer, because Arthur had a horrible time at his previous school, and was desperate to leave. Timely indeed . . .

But Arthur has no time to worry about the strange coincidence. He is too busy trying to make head or tail of Shiverton Hall, dogged as it is by tales of curses and bad fortune. At least there are a few friendly faces: George, who shows him around; also Penny and Jake. But not all the faces are friendly. There are the bullying Forge triplets for starters. And then there is the acid tongue of the headmistress, Professor Long-Pitt, who seems to go out of her way to make Arthur's life a misery.

Luckily Arthur has his new friends to cheer him up. Although there are some friends that you don't want to have at all, as Arthur is soon to find out.

http://www.amazon.com/Shiverton-Hall-Emerald-Fennell/dp/1408827786

Chloe Neill. Firespell (Dark Elite, Book 1)

Lily's parents have sent her to a fancy boarding school in Chicago filled with the ultra-rich. If that wasn't bad enough, she's hearing and seeing bizarre things on St. Sophie's creepy campus. Her roommate, Scout, keeps her sane, but keeps disappearing at night. When one day Lily finds Scout running from real-life monsters, she learns the hard way that Scout is involved in a splinter group of rebel teens. 

They protect Chicago from demons, vamps, and dark magic users. It's too bad Lily doesn't have powers of her own to help. At least, none that she's discovered yet...

http://www.amazon.com/Firespell-Dark-Elite-Book-1/dp/0451228863

Maijam.

Bārbala Simsone. Monstri un metaforas: ieskats šausmu literatūras pasaulē

Kas ir pamatā Stīvena Kinga romānu popularitātei?
Kā vampīrs kļuva par seksa simbolu?
Kāpēc latvieši nebaidās no vilkačiem?
Kāds sakars šausmu literatūrai ar Bībeli?

Atbildes uz šiem un citiem jautājumiem piedāvā grāmata "Monstri un metaforas: ieskats šausmu literatūras pasaulē” – pirmais pētījums, kas veltīts šausmu žanra izpētei pasaules un latviešu literatūrā. Grāmatas pirmajā daļā raksturoti šausmu žanra teorētiskie aspekti, apskatīti tā paveidi, mūsdienu sazarojumi un ievērojamākie rakstnieki. Otrajā daļā kā piemērs tam, cik plašu interpretāciju lauku piedāvā šī žanra pētniecība, piedāvāta vairāku ikonisku literāru darbu analīze, meklējot tajos bibliskas paralēles un motīvus. Pētījuma trešā daļa veltīta šausmu žanram latviešu literatūrā. Grāmata "Monstri un metaforas: ieskats šausmu literatūras pasaulē" būs noderīga lasāmviela gan humanitāro zinātņu studentiem, gan ikvienam literatūras interesentam. “Bārbalas Simsones pētījums ir unikāls, jo aplūko literatūras tradīciju, kas Latvijā akadēmiskā līmenī praktiski nav pētīta. Autores stilu raksturo spēja visai sarežģītas teorētiskas koncepcijas un tēmas izklāstīt skaidrā, loģiskā un veiksmīgi strukturētā veidā, kas ļaus paplašināt iespējamo interesentu loku par šo grāmatu.”
Dr. philol. Viktors Freibergs

http://www.zvaigzne.lv/lv/gramatas/apraksts/119079-monstri_un_metaforas_ieskats_sausmu_literaturas_pasaule.html

 

Hjū Hovijs. Putekļi

„Elevators 3”. Pēc revolūcijas 18. elevatorā iedzīvotāji pamazām aprod ar jauno kārtību. Daži pieņem pārmaiņas, citi baidās no nezināmā. Neviens nespēj kontrolēt savu likteni. Elevatoru vēl arvien apdraud tie, kas to grib iznīcināt. Un Džūla zina, ka vēlas viņus apturēt. Uzvara cīņā par elevatoru ir gūta. Karš par cilvēci vēl tikai sākas.

‘Aizraujoša, domas rosinoša un neaizmirstama... viens no distopisko romānu meistardarbiem līdzās tādiem kā '1984' un 'Brīnišķīgā, jaunā pasaule'.' Daily Express.

http://www.prometejs.lv/

Pīters Džeimss. Nāvējoši dzīvs

Trīs slepkavības. Viens aizdomās turamais. Neviena pierādījuma.

Naktī, kad Braiena Bišopa sieva tika noslepkavota, pats Bišops sešdesmit jūdžu attālumā savā dzīvoklī gulēja gultā. Vismaz tā šķiet detektīvam Rojam Greisam, kuram uztic izmeklēt skaistās, jaunās Braitonas augstākās sabiedrības dāmas Keitijas Bišopas slepkavību... Drīz vien Greiss ir spiests secināt, ka Bišops paveicis neiespējamo – atradies divās vietās vienlaikus.

Vai kāds uzdodas par viņu? Vai arī viņš ir ļoti gudrs melis? Pūlēdamies atklāt, kas slēpjas aiz Bišopu ārēji respektablās dzīves fasādes, Greiss drīz noprot, ka ne viss ir tā, kā sākumā šķitis. Brīdī, kad izmeklētājs uzzina vairāk, viņa paša privātās pasaules vārīgā stabilitāte traucas pretī iznīcībai.

Godalgotais kriminālromānu rakstnieks Pīters Džeimss, ir arī vairāku filmu producents un scenāriju autors. Rakstnieka romāni ir pārtulkoti trīsdesmit valodās, un pēc trīs Pītera Džeimsa darbu motīviem ir uzņemtas filmas. Autors saņēmis varākus starptautiskus prestižus apbalvojumus, tostarp Krim-Blitz gada labākaā kriminālromānu autora balva, Prix Polar International un Le Grand prix de littérature.

Pīters Džeimss ir producējis vairākas filmas, to vidū arī filmu „Venēcijas tirgonis” ar Alu Pačīno, Džeremiju Aironsu un Džozefu Fiensu galvenajās lomās. Latvijā izdotiePītera Džeimsa romāni Partneris, Slepkavība tiešraidē, un citi, jau guvuši stabilu lasītāju atzinību.

 http://www.kontinents.lv/gramata/375/navejoshi-dzivs

Aleksandrs Volkovs. Austrumeiropas vampīri

[Krievu valodā.]

Среди всех чудесных персонажей самая необычная судьба выпала на долю вампира. Он прошел путь от невидимой или уродливой твари, не имевшей в себе ничего человеческого, к трупу, приводимому в движение духом, но наделенному человеческими привычками, и далее - к живому человеку, сначала бессмертному, а затем и смертному. Внушавшее ужас, отвергаемое людьми чудовище было в итоге признано цивилизованным гражданином, верным другом, пылким любовником и духовным лидером. В настоящее время поставлено под сомнение даже качество, делавшее вампира вампиром, а не привидением, колдуном, людоедом и т.п., - его жажда крови.

Отслеживая различные признаки вампира по мере их возникновения и отмирания, автор выстраивает сложную эволюционную цепочку, в основе которой древние поверья о крови, исторические свидетельства о кровопийцах, документальные и фольклорные данные о существах из Восточной Европы, окрещенных вампирами, произведения XVIII-XXI веков - художественная литература, кино, комиксы, а также гипотезы этнографов, историков, медиков о происхождении этого удивительного существа.

 http://www.labirint.ru/books/475296/

Aleksandrs Volkovs. Sērijā "Nezināmā pasaule" ir iznākušas vēl piecas minētā autora grāmatas: "Franču Bretaņas šausmas", "Mistiskā Skandināvija", "Šausmīgās vācu pasakas", "Krievu muižu spoki", "No angļu spoku dzīves".  No kādas atsauksmes. Tās nav grāmatas bērniem un pusaudžiem. Autors nopietni un rūpīgi izpēta katru tēmu, ja jūsu interese par visu to ir nopietna, šīs ir grāmatas tieši jums.

Igors Šuvajevs. Bēgšana no brīvības? Ēriks Fromms no Latvijas

"Tomēr tiesībām paust savas domas ir nozīme vien tad, ja esam spējīgi domāt paši; brīvība no ārējās autoritātes ir ilgstošs ieguvums vien tad, ja mūsu iekšējie psiholoģiskie apstākļi paver iespēju apliecināt savu individualitāti." Ērihs Fromms.

http://www.janisroze.lv/lv/begsana-no-brivibas-eriks-fromms-no-latvijas.html

Jurijs Frolovs. Lielā Staļina impērija

[Krievu valodā.]

Книга специалиста по истории 1930-х годов Юрия Фролова посвящена возрождению имперского начала в коммунистической России благодаря новому курсу партии — курсу Сталина. В книге рассказано о политике, благодаря которой в Советском Союзе возродились имперский дух и имперские амбиции.

http://www.e-reading.club/book.php?book=1031652

Ivans Jefremovs. Atēnu Taisa

[Krievu valodā.]

«Та́ис Афи́нская» — исторический роман Ивана Антоновича Ефремова, написанный в 1972 году. В книге повествуется о судьбе известной афинской гетеры Таис, пользовавшейся благосклонностью Александра Македонского. Роман основывается на реальных исторических событиях с 337 по 308 гг. до нашей эры, которые автор дополняет вымышленными событиями и персонажами

https://en.wikipedia.org/wiki/Thais_of_Athens

Andris Rubenis. Vienkārši Romantisms viltusromantikas laikā

Šis darbs ir veltīts romantisma autoru (rakstnieku, gleznotāju, mūziķu u.c.) galveno atziņu un pārdomu izklāstam, vadoties no tā, kā tās ir tikušas atspoguļotas pašu sarakstītajos teorētiska rakstura tekstos (apcerēs, esejās, dienasgrāmatās, recenzijās, vēstulēs, polemiskos rakstos u.tml.), nenododoties literāro darbu analīzei.

http://www.lgramata.lv/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=66126&category_id=73&option=com_virtuemart&Itemid=56&vmcchk=1&Itemid=56

Mark A. Garlick; star maps by Wil Tirion Garlick. The Illustrated Atlas of the Universe

В этой книге перед вами откроется захватывающая картина Вселенной: вы увидите звездные скопления и галактики, планеты и астероиды, кометы и метеоры, узнаете о новейших открытиях астрономов, познакомитесь с последними достижениями космической техники.

http://www.amazon.com/Illustrated-Atlas-Universe-Tirion-Garlick/dp/1740893778

Krievu izdevums.

http://www.labirint.ru/books/188077/

Dens Daimonds, Ēriks Cvaigs. Hokeja enciklopēdija

Dan Diamond, Eric Zweig. Complete Hockey Records

Книга посвящена одному из самых зрелищных и интересных видов спорта - хоккею на льду. Вашему вниманию предлагаются интересные факты, статистика, фотографии и рекорды из мира хоккея - НХЛ, Международной Федерации Хоккея, Зимних Олимпийских игр и др. Эта уникальная энциклопедия в обязательном порядке должна стать настольной книгой каждого поклонника хоккея!

 http://www.labirint.ru/books/462054/

Recenzija.

В книге присутствуют несколько грубейший ошибок, которые не допустимы энциклопедиям, и после которых, правдивость фактов,изложенных в ней ставятся под сомнения.

Для примера процитирую следующие строки: "Будучи капитаном команды Ванкувера, Тревор Линден помог Canucks выиграть Кубок Стэнли в 1994 году, обыграв команду Rangers в седьмой игре финала". Вся соль в том, что седьмую игру выиграли Rangers 3-2 и подняли над головой Кубок.

Michael Largo. The Big, Bad Book of Botany

The World's Most Fascinating Flora

David Attenborough meets Lemony Snicket in The Big Bad Book of Botany, Michael Largo’s entertaining and enlightening one-of-a-kind compendium of the world’s most amazing and bizarre plants, their history, and their lore.

The Big, Bad Book of Botany introduces a world of wild, wonderful, and weird plants. Some are so rare, they were once more valuable than gold. Some found in ancient mythology hold magical abilities, including the power to turn a person to stone. Others have been used by assassins to kill kings, and sorcerers to revive the dead. Here, too, is vegetation with astonishing properties to cure and heal, many of which have long since been lost with the advent of modern medicine.

Organized alphabetically, The Big, Bad Book of Botany combines the latest in biological information with bizarre facts about the plant kingdom’s oddest members, including a species that is more poisonous than a cobra and a prehistoric plant that actually “walked.” Largo takes you through the history of vegetables and fruits and their astonishing agricultural evolution. Throughout, he reveals astonishing facts, from where the world’s first tree grew to whether plants are telepathic.

Featuring more than 150 photographs and illustrations, The Big, Bad Book of Botany is a fascinating, fun A-to-Z encyclopedia for all ages that will transform the way we look at the natural world.

http://www.harpercollins.com/9780062282750/the-big-bad-book-of-botany

Michael Largo. The Big, Bad Book of Beasts

The World's Most Curious Creatures

The world's wildest collection of animal knowledge and lore!

Lions, and tigers, and bears . . . and dinosaurs, dragons, and monsters. Oh my!

For hundreds of years, the most popular books in the Western world next to the Bible were "bestiaries," fanciful encyclopedias collecting all of human knowledge and mythology about the animal kingdom. In these pages, eagles and elephants lived next to griffins and sea monsters. Now, in The Big, Bad Book of Beasts, award-winning author Michael Largo has updated the medieval bestsellers for the twenty-first century, illuminating little-known facts, astonishing secrets, and bizarre superstitions about the beasts that inhabit our world—and haunt our imaginations. You'll learn about the biggest bug ever, the smallest animal in the world, and the real creatures that inspired the fabled unicorns. You'll discover how birds learned to fly, why cats rub against your legs, and a thousand other facts that will make you look at nature in a wonderfully new way.

Did you know?

The fastest animal in the world is the peregrine falcon, which reaches speeds of over 200 miles per hours.

Circus ringmaster P.T. Barnum fooled many when he displayed a "mermaid" carcass that was later proved to be monkey bones sewed together with the body of a fish.

Discovered in a remote volcanic crater in New Guinea, the Bosavi wolly rat grows to the size of a cat.

President Andrew Jackson bought an African gray parrot to keep his wife company. The bird outlived them both and was removed from Jackson's funeral for cussing in both English and Spanish.

A to Z: From Aardvark to Zooplankton!

http://www.harpercollins.com/9780062087454/the-big-bad-book-of-beast