Lasisim 16.03.2021

Ja grāmatas nav atrodamas grāmatnīcās, tad bibliotēkās noteikti

Mārgareta Atvuda. Kalpones stāsts

Zemfreda ir Kalpone un dzīvo Gileādas republikā. Reizi dienā viņa drīkst atstāt sava saimnieka mājas, lai dotos iegādāties pārtiku. Reizi mēnesī viņai ir jāatguļas uz muguras un jācer, ka saimnieks spēs padarīt viņu grūtu, jo laikmetā, kad dzimstība iet mazumā, Zemfredas un citu Kalpoņu galvenā vērtība ir viņu spēja dzemdēt bērnus.

Taču Zemfreda vēl atceras laiku, kad viss bija citādi. Laiku, kad viņa mīlēja savu vīru un meitu, kad viņai bija darbs un pašai savi iztikas līdzekļi, kad viņai vēl bija atļauts mācīties.

Bet tad kādu dienu viss mainījās...

Mārgaretas Atvudas romāns-distopija “KALPONES STĀSTS” (“Handmaid's Tale”) pirmo reizi izdots 1985. gadā un kopš tā laika piedzīvojis neskaitāmus atkārtotus izdevumus. 1985. gadā romāns ieguva Governor General's balvu un 1987. gadā – Artūra Klārka balvu par labāko Lielbritānijā izdoto zinātniskās fantastikas žanra darbu. 1986 gadā grāmata tika nominēta Nebula balvai un Bukera balvai, bet 1987. gadā – Prometeja balvai. Pēc šīs grāmatas motīviem ir uzņemta filma, iestudēta opera un balets, vairākas teātra izrādes un radiouzvedumi.

No angļu valodas tulkojusi Alda Vāczemniece.

MĀRGARETA ATVUDA (1939) ir viena no ievērojamākajām mūsdienu kanādiešu rakstniecēm – 16 romānu,10 stāstu krājumu un 15 dzejas grāmatu autore. Viņa raksta galvenokārt zinātniskās fantastikas, distopijas un vēsturiskā romāna žanrā. Autores darbi piecas reizes bijuši izvirzīti prestižajai Bukera balvai, viņa saņēmusi arī daudzus citus literāros apbalvojumus.

“Mārgareta Atvuda ir rakstniece ar lokanu prātu un spožu fantāziju, un laimīgs tas lasītājs, kurš ļauj autorei ņemt sevi pie rokas un vest arvien dziļāk iekšā noslēpumainajā un valdzinošajā labirintā, kāds ir ikviens viņas romāns.”

Silvija Brice

http://www.zvaigzne.lv/lv/gramatas/apraksts/101151-kalpones_stasts.html

Maritana Dimsone. Rozā kvarca brālība

Vai zināt, kas tāds īpašs ir rozā kvarcā? Un — kas ir kūlainīte? Un noslēgšanās burvestība? Kā var nokļūt Zemzemē, un kā iespējams izsaukt pulksteņvīrus? Kā var noķert spoku, un kas, jūsuprāt, ir baigāk: Burvju Tiesa vai ome, bijusī skolas direktore, kura jau pēc acīm spēj pateikt, kad bērni melo? Janci jaunajā mācību gadā sestajā klasē līdz ar gluži parastiem un tomēr drusku dīvainiem jauniem klasesbiedriem, dvīņiem Robertu un Izabellu, sagaida piedzīvojumi, kādos labprāt mestos jebkurš. Protams, ja būtu pietiekami godīgs, labestīgs un arī drosmīgs, tāds, kas spētu jebkuram parādīt HA!, kā teiktu zugū Undīne. Kas ir zugū? Nūū, tas ir tāds kā… bet labāk lasiet paši!

Izlasīt to visu varat Maritanas Dimsones pirmajā darbā – bērniem un pusaudžiem, kā arī viņu vecākiem adresētajā fantāzijas romānā “Rozā kvarca brālība”. Citējot dzejnieku Aivaru Eipuru, romānā “neparastā ir tik daudz, ka arī par parasto lasīt ir interesanti”.

Autore Maritana Dimsone (1965) ir arhitekte, cigun instruktore un latviskās dzīvesziņas pētniece. Romāns tapis latviešu literatūras projekta “Prāta piedzīvojums” ietvaros ar AS “Latvijas Gāze” atbalstu.

http://www.dgramata.lv/dg-izdotas-gramatas/gramatas-berniem/roza-kvarca-braliba

Maritana Dimsone. Rozā kvarca brālība. Zelta maska

Rozā kvarca brālības piedzīvojumi turpinās — Jānis, Izabella un Roberts drosmīgi dodas nezināmajā, jo mīklainos apstākļos bojā gājis Zemzemes slepenpolicijas priekšnieks un kāds knauķis, kuram ir aukle, niekojas ar melno maģiju, iegrūžot visus pamatīgā postā. Mūsu trim draugiem šoreiz noderēs ne tikai vecākās māsas Rasas un ērmīgās tantes Kristianas palīdzība — viņi arī paši spēs rīkoties gluži kā apzinīgi pieaugušie un labot savas  pārgalvīgās rīcības sekas.

Grāmata izdota “Dienas Grāmatas” literārā projekta “Prāta piedzīvojums” ietvaros, kas tiek īstenots ar AS “Latvijas Gāze” atbalstu.

Grāmatas mākslinieks Jānis Esītis

http://www.dgramata.lv/dg-izdotas-gramatas/gramatas-berniem/roza-kvarca-braliba-zelta-maska

Enna Agirre. Anklāvs

Ann Aguirre. Enclave

Cik vien viņa sevi atcerējās, viņa vienmēr sapņoja kļūt par Mednieci un aizsargāt savu Anklāvu, kas atradās dziļi zem zemes.

Un lūk, piecpadsmitajā dzimšanas dienā pēc svinīgas ceremonijas, viņai tika dots jauns vārds. Tagad viņa nebija vienkārša „meitenīte Nr. 15” – viena daudzām, sīkām, bet Divnieks – Anklāva pilntiesīga locekle un labākā Medniece savā grupā.

Priekšā – vairāki pilnīgi paredzamas dzīves gadi, Anklāva aizsardzība no Kropļiem – šausmīgiem zombijiem, ko vada tikai bads. Taču tas nebaida Divnieku – visu savu apzinīgo dzīvi viņa pavadīja trenējoties ar ieročiem, viņu mācīja nogalināt šos lopus bez smadzenēm.

Lai gan viņas plāni lido pie visiem melniem, kad pāriniekos viņai nozīmē Neredzamo – drūmu un vientulīgu puisi, kas parādījies Anklāvā no žoga otras puses.

Kopā ar viņu viņa sacelsies pret vispārpieņemtajiem noteikumiem, viņu padzīs no dzimtajām mājām un viņai nāksies izdzīvot Virszemē. Vai viņa atradīs jaunas mājas Ņujorkā – tukšā un mirušā pilsētā, kas gājusi bojā bioloģiskā katastrofā?

http://www.ozon.ru/context/detail/id/19676563/

Kasandra Klēra, Hollija Bleka. Magistērija. Dzelzs pārbaudījums

Cassandra Clare, Holly Black. The Magisterium. The Iron Trial

Divu populāru autoru Kasandras Klēras un Hollijas Blekas jauna fantāzijas sērija pusaudžiem.

Darbība norisinās Magisterijā – īpašā vietā, kur mācās nākamie magi.

12 gadus vecais Kallums Hants ir audzis, neticot maģijai. Magi ir nogalinājuši viņa māti, un tēvs ir brīdinājis viņu, ka Magisterija, kur mācās jaunie magi, ir vieta, kas var pazudināt.

Kalluma cenšanās izgāzties iestājeksāmenā cieš neveiksmi un viņu kopā ar kursabiedriem Āronu un Tamāru pieņem par mācekļiem meistara Rufusa vadībā.

Kad Kallums, Tamāra, Ārons un viņu kursa biedri sāk savu pirmo apmācības gadu Magisterijā, Kallums apzinās, cik maz viņš zina par savu mantojumu.

http://www.livelib.ru/book/1001255586

Johans Tritemijs. Par septiņiem sekundāriem saprātiem, kuri Dieva virsvadībā pārvalda pasauli

 Iohannes Trithemius. De septem secundeis id est intelligentiis sive spiritibus orbes post deum moventibus

Saskaņā ar abata Johana Tritemija (1462-1516) uzskatu vēstures process notiek laika ciklos: septiņi planetārie gari (ko sauc par sekundārajiem saprātiem) pēc kārtas valda pār laika periodiem, kas ilgst 354 gadus un 4 mēnešus. Grāmatā ir dota vēstures periodizācija pa tādiem cikliem un parādīts, ka vēsturisko notikumu raksturs, kas notiek planetārā gara valdīšanas periodā, tiek noteikts ar attiecīgās planētas astroloģiskajām īpašībām.

Grāmata papildināta ar īsām to vēsturisko personu un notikumu raksturojumiem, ko min Tritemijs, un plaša notikumu, kas risinājušies līdz grāmatas sarakstīšanas brīdim (1508), hronoloģiska tabula, kas palīdz lasītājam izdarīt patstāvīgus secinājumus par rosinātās sistēmas pamatotību.

Bez tam, grāmatā sniegts īss raksturojums citām vēstures periodizācijas okultajām sistēmām. Parādīts, ka šīs sistēmas savstarpēji papildina viena otru un palīdz iegūt dažādu vēsturisku periodu precīzākus raksturojumus.

http://aenigma.ru/php/content.php?razdel=books&file1=133

Kasilda Žeta, Raians Kristofers. Sekss civilizācijas rītausmā. Cilvēka seksualitātes evolūcija no aizvēsturiskiem laikiem līdz mūsu dienām

Cacilda Jethá, Christopher Ryan, PhD. Sex at Dawn: The Prehistoric Origins of Modern Sexuality

Labāko vēsturisko un zinātnisko darbu tradīcijās šī grāmata bez ceremonijām un argumentēti izrēķinās ar nepamatotiem pieņēmumiem un kļūdainiem spriedumiem par cilvēka seksualitātes evolūciju, piedāvājot revolucionāru izskaidrojumu tam, kāpēc mēs šodien dzīvojam un mīlam tieši tā un ne savādāk.

http://www.litmir.co/bd/?b=255251

Brandon Sanderson. Mistborn: The Final Empire (Book No. 1)

Brandon Sanderson, fantasy's newest master tale spinner, author of the acclaimed debut Elantris, dares to turn a genre on its head by asking a simple question: What if the hero of prophecy fails? What kind of world results when the Dark Lord is in charge? The answer will be found in the Mistborn Trilogy, a saga of surprises and magical martial-arts action that begins in Mistborn.

For a thousand years the ash fell and no flowers bloomed. For a thousand years the Skaa slaved in misery and lived in fear. For a thousand years the Lord Ruler, the "Sliver of Infinity," reigned with absolute power and ultimate terror, divinely invincible. Then, when hope was so long lost that not even its memory remained, a terribly scarred, heart-broken half-Skaa rediscovered it in the depths of the Lord Ruler's most hellish prison. Kelsier "snapped" and found in himself the powers of a Mistborn. A brilliant thief and natural leader, he turned his talents to the ultimate caper, with the Lord Ruler himself as the mark.

Kelsier recruited the underworld's elite, the smartest and most trustworthy allomancers, each of whom shares one of his many powers, and all of whom relish a high-stakes challenge. Only then does he reveal his ultimate dream, not just the greatest heist in history, but the downfall of the divine despot.

But even with the best criminal crew ever assembled, Kel's plan looks more like the ultimate long shot, until luck brings a ragged girl named Vin into his life. Like him, she's a half-Skaa orphan, but she's lived a much harsher life. Vin has learned to expect betrayal from everyone she meets, and gotten it. She will have to learn to trust, if Kel is to help her master powers of which she never dreamed.

Readers of Elantris thought they'd discovered someone special in Brandon Sanderson. Mistbornproves they were right.

http://www.amazon.com/Mistborn-The-Final-Empire-Book/dp/0765350386

Soman Chainani. The School for Good and Evil. The Series

At the School for Good and Evil, failing your fairy tale is not an option.
With her glass slippers and devotion to good deeds, Sophie knows she’ll earn top marks at the School for Good, while Agatha, with her shapeless black frocks and wicked black cat, seems a natural fit for the villains in the School for Evil.
The two girls soon find their fortunes reversed—Sophie’s dumped in the School for Evil, while Agatha finds herself in the School for Good. But what if the mistake is the first clue to discovering who Sophie and Agatha really are…?
The School for Good and Evil is an epic journey into a dazzling new world, where the only way out of a fairy tale is to live through one.

Mājas lapa.

https://schoolforgoodandevil.com/

Pielikums. Klasika.

Žils Verns. Robūrs-iekarotājs. Pasaules valdnieks

Jules Verne. Robur-le-Conquérant. Maître du monde

Diloģija "Robūrs".

Minētais cikls sastāv no diviem romāniem, ko apvieno viens varonis. Pirmajā stāstījuma daļā drosmīgais izgudrotājs Robūrs dodas ceļojumā apkārt pasaulei ar gigantiski helikopteri „Albatross”, lai pierādītu lidaparātu, kas smagāki par gaisu, priekšrocības pār gaisa baloniem. Otrajā romānā šis pats varonis atkal parāda sevi kā ģeniāls izgudrotājs, uzbūvējot mašīnu, kas apvieno sevī lidmašīnas, automobiļa, kutera un zemūdens laivas īpašības.

https://fantlab.ru/work134522

Debesīs virs lielākajām pilsētām pamanīts noslēpumains, lidojošs objekts, no kura laiku pa laikam atskan taures skaņas. Taču tā nav Pastardienas taure – diezin vai var noticēt, ka Pastardienas taure spēlētu „Yankee Doodle” , “Valdi, Britānija” un “Ceļa dziesmu”... bet uz Veldonas zinātniskās biedrības sēdi, kas veltīta milzu, vadāma aerostata būvei, ierodas nevienam nepazīstams cilvēks, kas nosauc sevi par inženieri Robūru un saka runu par to, ka lidaparāti, kas smagāki par gaisu ir daudz labāki par gaisa baloniem, bet pēc tam pazūd kopā ar Biedrības priekšsēdētāju un sekretāru...

https://fantlab.ru/work7215

Uz ASV ceļiem pamanīts noslēpumains automobilis, kas traucas divas reizes ātrāk par jebkuru sacīkšu auto. Amerikas piekrastes jūrās var redzēt dīvainas pludlīnijas formas kuģi, kas kustās bez vēja, tvaika vai petrolejas dzinēja spēka un aizbēg no jebkuras pakaļdzīšanās. Ezerā, kas izolēts no ūdens sistēmas, pamanīta zemūdens laiva... Kā visi šie notikumi ir saistīti savā starpā, plus vēl ar noslēpumainajiem liesmas zibšņiem Greiteirija kalna nepieejamajā krāterī?..

https://fantlab.ru/work7238