Lasīsim 03.03.2021.

Grāmatas, kuras varbūt vēl var atrast grāmatnīcās, bet bibliotēkās noteikti

Ieva Melgalve. Mēness teātris

"Mēness teātris" ir zinātniskās fantastikas romāns, ko varēs izbaudīt ne vien žanra cienītāji, bet ikviens lasītājs, kam patīk intelektuāli izaicinājumi. Romāna galvenie varoņi – aktieri milzīgā teātrī – ir būtnes bez savas identitātes, kuru dzīve seko iepriekš uzrakstītiem scenārijiem. Vai ir iespējams šo scenāriju lauzt – un kāda ir cena, kas par to jāmaksā? Kam ir iespējams uzticēties šajā pasaulē, kurā valda skatuves likumi un bezpersonisks mākslīgais intelekts? Un kas notiek tad, ja mehāniska būtne sāk apzināties sevi?

Ieva Melgalve (1981) guvusi plašu ievērību ar saviem fantāzijas žanrā rakstītajiem darbiem – gan romāns “Mirušie nepiedod”, gan grāmata bērniem “Bulta, Zvaigzne un Laī” tika nominēti Latvijas Literatūras gada balvai; “Bulta, Zvaigzne un Laī” tika iekļauta 2014. gada Bērnu žūrijas sarakstā. Tagad autore piedāvā jaunu darbu, par kuru saņēma speciālbalvu Apgāda Zvaigzne ABC romānu konkursā “Nacionālais bestsellers” – romānu “Mēness teātris”.

[Grāmata iznākusi!]

http://www.zvaigzne.lv/lv/gramatas/apraksts/120552-meness_teatris.html

Dēvids Mičels. Vienkāršie mirstīgie

David Mitchell. The Bone Clocks

"Vienkāršie mirstīgie" ir ilgi gaidītais Dēvida Mičela romāns. Katra no viņa grāmatām kļūst par notikumu pasaules literatūrā. Šī darba lapaspusēs Mičels ir radījis veselu pasauli, kurā iegremdējies lsaītājs, uzticoties autora fantāzijai un gribai, izies gluži kā pa labirintu, kur viņu gaida daudz interesanta: negaidīti atklājumi, neparedzami sižeta pagriezieni, ieopazīšanās ar kolorītiem varoņiem, daudzus no tiem Mičela pielūdzēji zina no iepriekšējiem romāniem. Stāsta sākums ir sadzīviska situācija: 1984. gadā galvenā varone Hollija Saksa aizbēg no mājām, jo sastrīdējusies ar māti. Taču ar to reālistiskie notikumi beidzas. Tālāk ar Holliju notiek notikumi, kas ar vienkāršiem mirstīgajiem notikt nevar.

http://www.ozon.ru/context/detail/id/34762526/

Autora mājas lapa.

http://www.davidmitchellbooks.com/

Čaina Mjevils. Sliedes

China Miéville. Railsea

Uz kurmjvilča (moletrain) "Mīdija" Šems Jeiss ap Sooraps svinīgi vēro savā dzīvē pirmo pelējumgriežu (moldywarpe): gigantisks kurmis izlaužas virszemē, harpunētāji mērķē uz upuri, kāds iet bojā, kāds gūst slavu. Taču, lai cik aizraujošas ir medības, Šems netiek vaļā no sajūtas, ka dzīve ir kaut kas vairāk, nekā ceļojums pa bezgalīgajām sliežjūras (railsea) sliedēm - pat, ja kurmvilča kapteinis domā tikai, kā nomedīt ziloņkaula krāsas kurmi, ko viņa (kapteinis) meklē no tā laika, kad tas daudziem gadiem ir nograuzis viņai roku. Kar kurmjvilcis uzduras sadragātam vilcienam, sākumā visi ir priecīgi par atradumu. Pēc tam Šems atrod zīmējumu sēriju, kas norāda, ka kaut kur ir iespējams kaut kas pavisam neiespējams - un notikumi sāk pagriezties uz pavisam citu pusi, kā varētu gaidīt. Drīz jau Šemam dzenās pakaļ visi - gan pirāti, gan kurmjvilčnieki, un briesmoņi, un mantrači (salvage-scrabblers). Un iespējams, ka mainīsies ne tikai viena paša Šema dzīve. Iespējams, ka visa sliežjūra ir sastingusi uz jaunas ēras sākuma.

https://fantlab.ru/work287559

Seržs Brisolo. Aizliegtā siena

Serge Brussolo. La muraille interdite

Ziemeļos valda bads, netīrumi un baiss spiediens, kas nežēlīgi nospiež cilvēkus, pārvēršot tos nožēlojamos monstros.

Dienvidos... neviens nezina, kas slēpjas aiz šausmīgās, ekvatora sienas. Leģendas stāsta, ka tur atrodas brīnumu zeme, bagāta un brīnišķīga. Taču, vai var ticēt šīm leģendām?

Nats dzīvo ziemeļos, bezgalīgā, dubļainā līdzenumā, kur valda ķirzakas-cilvēkēdāji, Sardzes tirāni un akmens mākoņi - īsti lidojoši ledus kalni, kas spēj nopostīt veselas pilsētas. Šīs drūmās pasaules nogurdināts, Nats dodas meklēk leģendāro paradīzi. Taču lielā siena glabā daudz noslēpumus... vienu šausmīgāku par otru.

https://fantlab.ru/work720831

Autora mājas lapa.

http://brussolo.serge.pagesperso-orange.fr/

Vorens Elliss un Bens Templsmits. Fells. Nolemto pilsēta

 Warren Ellis, illustrated by Ben Templesmith. Fell

Šis ir stāsts nuāra stilā, kas stāsta par detektīva Ričarda Fella piedzīvojumiem, kuru pārceļ no iepriekšējā darba uz Snoutaunas pilsētu, kur baismie noziegumi jau sen ir ikdiena, bet vārdi "likums" un "cilvēcība" ir tukša skaņa.

"Fell" sastāv no atsevišķiem pabeigtiem sižetiem (9) un katra nodaļa ir Fella jauna izmeklēšana, turklāt sižeti balstās uz reāliem notikumiem kriminālhronikā.

Vorens Elliss ir tādu komiksu kā Transmetropolitan, Freakangels, Planetary, Red autors.

http://www.chookandgeek.ru/product/fell-grad-obrechennyh

Jurijs Arabovs. Sadursme ar tauriņu

[Krievu valodā.]

Юрий Арабов – прозаик, поэт, сценарист; автор книг «Биг-Бит» (главная премия им. Аполлона Григорьева), «Механика судеб», «Флагелланты», «Чудо», «Орлеан» (шорт-лист премии «БОЛЬШАЯ КНИГА»), поэтических сборников «Воздух», «Земля»; отмечен премией «Триумф», премией им. Бориса Пастернака; премией Каннского фестиваля за сценарий к фильму Александра Сокурова «Молох».

«Столкновение с бабочкой» – роман-сновидение, роман-парадокс. Как повернулась бы история России ХХ века, если бы главные ее действующие лица могли договориться, пойти на компромисс? Место действия – Цюрих, Петроград, Гельсингфорс; персонажи как будто всем известные, но увиденные с необычной стороны – Ленин, Николай II, императрица Александра Федоровна, наследник Алексей, Матильда Кшесинская и – конечно – русский народ…

https://fantlab.ru/work547852

Jeļena Hajecka. Seriāls "Zvaigžņu kari": Trejdeviņā galaktika uz mūžu

[Krievu valodā.]

Пусть вас не смущает слово «сериал» на обложке. На самом деле это очень толковая книга, в которой описывается процесс работы над «Звездными войнами» от создания первых в истории «космических» спецэффектов до объяснения сакрального смысла превращения Энакина Скайуокера в Дарта Вейдера. Автор рассказывает множество любопытных историй со съемочной площадки и делает различные культурологические ремарки. Например, о том, что художник по костюмам Джон Молло при создании образа Дарта Вейдера использовал кожаный мотоциклетный костюм, нацистскую каску, противогаз и средневековый монашеский плащ. А выбор белых доспехов для штурмовиков стал аргументом против расхожего представления о том, что белое носят только положительные герои.

http://tvkinoradio.ru/article/article5554-10-knig-dlya-fanatov-zvezdnih-vojn