Lasaīsim 12.93.2021

Ja grāmatas nav atrodamas grāmtnīcās, tad bibliotēkās viņas ir noteikti

Laura Dreiže. Debesu lauskas. Danse Macabre 3

"Augšlondonas pirmās platformas krišana izraisa haosu, un revolucionāri noskaņots pirātu grupējums to uzskata par savu izdevību sagrābt varu pilsētā, kas gadsimtiem ilgi ir paverdzinājusi lejaslondoniešus. Bet vissvarīgākā cīņa visiem vēl ir priekšā..."

http://www.zvaigzne.lv/lv/gramatas/apraksts/104729-debesu_lauskas_danse_macabre_3.html

Sallija Grīna. Mežonīgā puse

Romāna autore Sallija Grīna lasītājam atklāj ļoti neparastu mūsdienu pasaules ainu, kurā mums līdzās, izrādās, dzīvo un par varu cīnās arī baltasiņu un melnasiņu burvji. Grāmatas galvenais varonis Neitans Birns ir neparasts jaunietis: viņa māte ir baltasiņu ragana, bet tēvs – varenākais melnasiņu burvis. Neitana dzīvē ir iestājies sarežģīts posms, kad viņam jāiepazīst savas īpašās burvju spējas, jāatrod labākais draugs Gabriels un jāglābj mīļotās meitenes Annalīsas dzīvība. Un, protams, jāiepazīst tēvs, kuru Neitans ir saticis tikai vienreiz.

Autorei romānā izdevies meistarīgi apvienot spraigu un negaidītiem pavērsieniem bagātu sižetisko līniju ar iejustu vēstījumu par tēva un dēla nebūt ne vienkāršo attiecību veidošanos, kā arī pirmās mīlestības sarežģīto jūtu pasauli.

No angļu valodas tulkojusi Ieva Elsberga.

http://www.zvaigzne.lv/lv/gramatas/apraksts/99356-mezoniga_puse.html

Maiks Stoks. Viktorijas laika spoku stāsti

Suns, kas atgriežas no kapa...

Atvienota telefona zvans...

Cilvēks ar divām ēnām...

Baisas vaimanas naktī...

Šīs un vēl citas rēgainas parādības sastopamas sešos klasiskos stāstos, kas sarakstīti Viktorijas laikā un pārstāstīti šajā krājumā, lai intriģētu un valdzinātu arī mūsdienu lasītājus. Uzdrīksties spert soli spoku un pirmatnēju baiļu valstībā!

No angļu valodas tulkojusi Laura Romanovska.

http://www.zvaigzne.lv/lv/gramatas/apraksts/115568-viktorijas_laika_spoku_stasti.html

Maiks Stoks. Viktorijas laika šausmu stāsti

Roka, kas alkst slepkavot...

Kaķis ar baisu noslēpumu...

Neredzams, asinskārs nezvērs...

Nežēlīga atriebība un smags zaudējums...

Krājumā apkopoti seši Viktorijas laikā sarakstīti šausmu stāsti, kuru lappusēs mudžēt mudž noslēpumi un pārdabiskais savijas ar realitāti. Atver šo grāmatu, ļaujies nezināmā vilinājumam un stājies pretī savām visdziļākajām bailēm!

No angļu valodas tulkojusi Laura Romanovska.

http://www.zvaigzne.lv/lv/gramatas/apraksts/115570-viktorijas_laika_sausmu_stasti.html

Andžejs Sapkovskis. Pēdējā vēlēšanās

Vēlāk runāja, ka šis cilvēks esot atnācis no ziemeļiem caur Virvju Vijēju vārtiem. Nepazīstamais nešķita vecs, taču viņa mati bija pilnīgi balti. Kad viņš noņēma savu apmetni, visi pamanīja, ka aiz pleciem pie jostas svešajam ir zobens. Tas nebija nekas neparasts, Vizimā gandrīz visi staigāja ar ieroci, taču neviens nenēsāja zobenu aiz pleciem gluži kā loku vai bultu maku. Nepazīstamais pilsētā bija ieradies karaļa uzsaukuma dēļ: trīs tūkstoši orenu balvā tam, kurš atburs strigu – Vizimas iemītnieku mocītāju. Tādi laiki pienākuši. Mežos agrāk vilki kauca, bet tagadiņ visāda draņķība savairojusies – kur vien kāju liec, visādi rēgi, strigas, pretīgi bobolaki, baziliski, velni, kaitētājas un slīcekļi. Parastas burvestības vai apses mieti te maz ko līdz. Te vajadzīgs amata pratējs. Bet atnācējs no tālās Rīvijas ir īstens lietpratējs. Tas ir raganis Geralts, zobena un maģijas meistars, mutants, kurš ieprogrammēts sargāt pasaulē morālo un bioloģisko līdzsvaru.

Sapkovska radītā pasaule vienlaikus ir skaista un baisa, brutāla un valdzinoša. “Pēdējā vēlēšanās” nebūt nav lasāmgrāmata maziem bērniem, drīzāk – lasītājam vecumā starp padsmit un simt gadiem. Vienkāršs fantāzijas mīļotājs, ievilināts mānīgi tradicionālā fantāzijas stāstu dekorācijā, piedzīvos ne vienu vien pārsteigumu, jo Sapkovskis vienlīdz meistarīgi uzbur gan drūmas, gan episkas epizodes, piešķir tām dzirkstoša, silta humora intonācijas – tikai tādēļ, lai vienubrīd šķietami banālu sižetu pēkšņi apgrieztu kājām gaisā un stāsts beigās iegūtu gluži vai filozofisku vispārinājumu. Stāstu cikls par Rīvijas Geraltu ir veidots kā pērļu virtene, kuru kopā satur viens caurviju stāsts. Tādēļ to var lasīt arī kā romānu.

Māris Salējs

Andžejs Sapkovskis ir visvairāk tulkotais poļu rakstnieks pasaulē pēc Staņislava Lema. Fantāzijas žanrā Sapkovskis debitēja 1986. gadā ar stāstu “Raganis”, kurš aizsāka stāstu ciklu par Rīvijas Geraltu – nezvēru nīdētāju. Sapkovska sāgu kritika ir atzinusi par 20. gadsimta nogales literāro fenomenu; ikviena sāgas grāmata atrodas bestselleru saraksta augšgalā. Sapkovska grāmatas ir izdotas gandrīz visās Eiropas valstīs un ASV; īpaši populāras tās ir Vācijā, Čehijā, Krievijā, Spānijā, Lietuvā un Ukrainā. Pēc “Ragaņa” cikla motīviem ir tapušas visā pasaulē slavenas datorspēles.

No poļu valodas tulkojis Māris Salējs.

http://www.zvaigzne.lv/lv/gramatas/apraksts/104293-pedeja_velesanas.html

Valentīna Paravāno, Valerio Tasara. Pagrīdes ieceļotāji

Pagrīdes ieceļotāji, autori Valentīna Paravāno, Valerio Tasara, no itāļu valodas tulkojusi Žanete Vēvere-Paskvalini,māksliniece Anita Rupeika, 238.lpp

Divi pazīstami itāliešu autori Valentīna Paravāno un Valerio Tasara (Paravano Valentina; Tassara Valerio) ir sarakstījuši grāmatu, kura piedāvā izspēlēt savas īpašās bada spēles tuvu Eiropas civilizācijas šūpulim – Romā, kur pulcējas stāsta varoņi – klaidoņi, vieglas dzīves tīkotāji un ceļotāji no visas pasaules.

Šis aizraujošais piedzīvojumu romāns izlasāms vienā elpas vilcienā, jo runā par mūsdienu bērniem aktuāliem jautājumiem.

Trīs dzīvnieki – pele, mājas sesks un šinšilla – dažādu iemeslu dēļ ir palikuši bez mājām. Viens aizbēdzis no laboratorijas, kur veic briesmīgus eksperimentus, otru pametusi saimniece, trešais- ieceļojis ar kuģi no nabadzīgas valsts. Viņi nonāk dzīvnieku pilsētā, kas cilvēkiem nav manāma, bet dzīvniekiem labi zināma.

Šiem pagrīdes ieceļotājiem nāksies cīnīties par dzīvību un novērst sazvērestību pret dzīvnieku kopienu. Vai viņiem tas izdosies? Lasām!:)

http://www.petergailis.lv/peter/index.php?route=product/product&product_id=565

Māris Rungulis. Sāļās pankūkas

Māris Rungulis “Sāļās pankūkas”, māksliniece Elīna Brasliņa,108.lpp

Spokains piedzīvojumu stāsts skolas bērniem

Vai visi zēni ir tik stulbi jocīgi? - Inesei nevilšus paspruka.

Jocīgi? Mārtiņš, par to stulbumu it kā nesadzirdējis, pārprasīja, bet neizskatījās apvainojies.

Nedaudz apjucis gan. Tāpēc Inese teikto precizēja: Tik jocīgi, ka…...visu izlasīto paši vēlas piedzīvot.

Un tic tam!

Vai tad meitenes tādas nav? Mārtiņš nekavējās ar pretjautājumu?

“Kāpēc stāsta darbība notiek tieši pagājušajā gadsimta 60.gados?

Vai tad mūsdienās nav iespējamas iekulties līdzīgos piedzīvojumos un ķezās? Ja kāds ir tāds dēkainis kā Mārtiņš, tad arī mūsdienās, visticamāk, viņam dažādi piedzīvojumi nepaiet secen. Tomēr vēl gribētos piebilst, ka tajā laikā, kad notiek šī stāsta darbība, cilvēku dzīvē daudz lielāka no zīme bija izlasītajām grāmatām. Un neviens vien lasītājs izlasīto un pārdzīvoto vēlējās pēc tam atkārtot arī dzīvē.”

Māris Rungulis

http://www.petergailis.lv/peter/index.php?route=product/product&product_id=561

S. I. Grouvs. Stikla karte

S. E. Grove. The Glass Sentence (The Mapmakers Trilogy, book 1)

Sen, gandrīz pirms pusgadsimta, mūsu Zemi piemeklēja nelaime. Satrūka laiku sasaiste, Visuma mēroga katastrofa sašķēla laiku gabalos, pasaules karte izmainījās un no tā laika dažādas pasaules daļas dzīvo katra savā laikā.

Sofijas vecāki ir ceļotāji, kuri veido ceļus starp sadalītajiem laikmetiem. Taču kādā brīdī viņu pēdas zūd un no viņiem vairs nav ne vēsts. Bet drīs nezināmi ļaudis nolaupa slavenu Bostonas zinātnieku un Sofijas tēvoci Šadraku. Meitene kopā ar draugu dodas viņu meklēt. Viņai palīdz stikla karte, maģisks instruments, kas ļauj atras ceļu sašķeltajā laikā un telpā. Sofija vēl nezina, ka kartei dzen pēdas necilvēcīgu asiņu radījums, bet tā kalpi - golemi - nepazīst žēlastību

https://fantlab.ru/work588481

Kristofers Hilijs. Kā kļūt par varoni

Christopher Healy. The Hero's Guide to Saving Your Kingdom

Princis Laiams. Princis Frederiks. Princis Dunkans. Princis Gustavs. Vai jūs par viņiem neko neesat dzirdējuši? Tie ir prinči, kuri izglāba Apburto princesi, Pelnrušķīti, Sniegbaltīti un Salātlapiņu attiecīgi un tomēr, nemākulīgu bardu dēļ visi viņi ir pazīstami kā "Brīnišķīgais Princis". Taču tas drīz mainīsies. Princešu atraidīti un izsviesti no savām pilīm Laiams, Frederiks, Dunkans un Gustavs atklāj baisu sazvērestību, kas apdraud visas karalistes. Tagad viņiem jāpārvar savas vājības, jācīnās ar troļļiem, bandītiem, pūķiem, raganām un citiem baisiem radījumiem, un jākļūst par varoņiem.

Debitants Kristofers Hilijs aicina jūs ceļojumā ar četriem neideāliem prinčiem un viņu neiespējamām princesēm - atra un jautra iepazīšanās ar pasauli, kur viss, pat pasakas, nav tāds kā izliekas.

https://fantlab.ru/work376985

Александр Соколов. Мифы об эволюции человека

Отрекся ли Чарльз Дарвин в конце жизни от своей теории эволюции человека? Застали ли древние люди динозавров? Правда ли, что Россия — колыбель человечества, и кто такой йети — уж не один ли из наших предков, заблудившийся в веках? Хотя палеоантропология — наука об эволюции человека — переживает бурный расцвет, происхождение человека до сих пор окружено множеством мифов. Это и антиэволюционистские теории, и легенды, порожденные массовой культурой, и околонаучные представления, бытующие среди людей образованных и начитанных. Хотите узнать, как все было «на самом деле»? Александр Соколов, главный редактор портала АНТРОПОГЕНЕЗ.РУ, собрал целую коллекцию подобных мифов и проверил, насколько они состоятельны.

https://www.alpinabook.ru/catalog/NaturalSciences/2409012/

Džeimss Barats. Pēdējais cilvēces izgudrojums

James Barrat. Our Final Invention: Artificial Intelligence and the End of the Human Era

Kādi 10 gadi un mākslīgais intelekts panāks cilvēka intelektu, bet pēc tam arī pārspēs to. Visā pasaulē korporācijas un valsts struktūras, konkurējot viena ar otru, iegulda miljonus, lai attīstītu mākslīgo saprātu. Taču, kas mūs sagaida tālāk? Zinātnieki uzdod jautājumu: vai šis cilvēces izgudrojums nebūs pēdējais - nāvējošs mums pašiem? Sasniedzis zināmu attīstības līmeni, mākslīgais intelekts spēs pats sevi uzlabot bez cilvēka iejaukšanās. Mums parādīsies konkurents viltīgāks, spēcīgāks un naidīgāks, kā mēs spējam to iedomāties.

Kā tieši mašīnas pārņems varu? Vai ir reālākais, iespējamākais scenārijs, kas mums draud? Ja tas jūs interesē, tad šī grāmata ir priekš jums.

https://www.alpinabook.ru/catalog/NaturalSciences/2414604/

Joanne M. Harris.  The Gospel of Loki

“A surprise from the author of Chocolat,” New York Times bestselling author Joanne M. Harris, “this pacy adult fantasy is narrated by Loki, the Norse god of fire and mischief” (Vogue).

This novel is a brilliant first-person narrative of the rise and fall of the Norse gods—retold from the point of view of the world’s ultimate trickster, Loki. A #1 bestseller in the UK, The Gospel of Loki tells the story of Loki’s recruitment from the underworld of Chaos, his many exploits on behalf of his one-eyed master, Odin, through to his eventual betrayal of the gods and the fall of Asgard itself.

Using her lifelong passion for the Norse myths, New York Times bestseller Joanne M. Harris has created a vibrant and powerful fantasy novel that the Sunday Sun recommends “to her long-standing audience with wit, style and obvious enjoyment;” The Sunday Times claims it “lively and fun;” and The Metro adds that “Harris has enormous fun with her antihero...this mythical bad boy should beguile fans of Neil Gaiman.”

http://www.amazon.com/The-Gospel-Loki-Joanne-Harris/dp/148144946X