ASV restorānos oficiantus sāk aizstāt ar specializētiem planšetdatoriem

LETA, Pirmdiena, 25. aprīlis (2011)

Aptuveni 20 restorānos ASV, Sanfrancisko un Bostonas pilsētās apmeklētājs var savu maltīti pasūtīt, apmaksāt (pat sadalot rēķinu "uz galviņām") un, gaidot ēdiena atnešanu, spēlēt spēles ar specializētu planšetdatoru E la Carte, raksta informācijas tehnoloģiju (IT) portāls TechCrunch.

"E la Carte" radīts ar aptuveni miljons ASV dolāru (500 <st1:currency2 currency_id="48" currency_key="LVL" currency_value="000" currency_text="latu">000 latu</st1:currency2>) riska kapitāla investīcijām no vairākām privātpersonām - tā sauktiem biznesa "eņģeļiem" un sēklas naudas no "Y-Combinator", raksta portāls. To dibinājis uzņēmējs Radžats Suri.

 

 

Tā galvenais produkts ir planšetdators, kas darbojas kā interaktīva restorāna ēdienkarte un veido bezvadu sakarus ar attiecīgā restorāna virtuves pasūtījumu sistēmu un kasi. Uz planšetdatora displeja var apskatīt ēdienu krāsu attēlus un cenas, sastādīt maltīti un apskatīt tās izmaksas, tad veikt pasūtījumu un saņemt aptuvenu gaidīšanas laiku.

Kā raksta "TechCrunch", "E la Carte" ierīce ir aptuveni populārā planšetdatora "iPad" izmēros, taču krietni biezāka. Tā piedāvā samēra plašu un detalizētu izvēli, piemēram, pasūtīt picu ar mazāk vai papildu sieru vai arī uzrakstīt lūgumu pavāram (piemēram, "bez sīpoliem", ja sistēma nepiedāvā šādu izvēli "pa tiešo").

Ierīcē ir iebūvēts kredītkaršu lasītājs un iespēja sadalīt kopējas maltītes rēķinu pēc katra apēstā vai arī vienādi, teiksim, 100 ASV dolāru (<st1:currency2 currency_id="48" currency_key="LVL" currency_value="50" currency_text="latu">50 latu</st1:currency2>) rēķinu uz piecām personām. "E la Carte" ir arī iebūvēts "dzeramnaudas" aprēķinātājs 10%, 15% vai 20% no kopējā vai jebkura rēķina.

Portāls norāda, ka testos "E la Carte" nav "izēdis" oficiantus no darba un faktiski vairojis restorānu ienākumus par līdz pat 12%. Ir pamanīti gadījumi, ka apkalpojošais personāls palīdz klientiem lietot ierīci vai arī ka personāls sīkāk paskaidro ēdienu un dzērienu izvēli. Savukārt ierīci var ieprogrammēt veikt papildu pārdošanas darbības - ja klients pasūta steiku vai hamburgeru, "E la Carte" piedāvā piedevas - salātus vai desertu (ar attēlu) par nelielu piemaksu.

"E la Carte" ierīces piedāvā nomā par aptuveni 100 ASV dolāriem (50 latiem) mēnesī par katru vienību, un jau veidojusies nomātāju rinda, raksta "TechCrunch".

Uzņēmums ir samērā jauns, un tā mājaslapā ir tikai kontaktinformācija un video, kas skaidro "E la Carte" darbību, radot vairāku personu kompānijas saskarsmi ar ierīci kādā restorānā un piebilst, ka ierīci var izmantot lojalitātes un atlaižu karšu informācijas ievākšanai, kā arī piešķirt balvas par veiksmi, spēlējot spēles, kamēr gaida ēdienu (piemēram, viena ASV dolāra/50 santīmu atlaidi, par uzvaru "Trivia" minēšanas spēlē).

Biznesa portāls "Nozare.lv" ir novērojis, ka Rīgā vairākos restorānos un krogos izmanto bezvadu elektroniskas pasūtījumu ievadīšanas planšetes, taču kā palīgierīces, kuras nēsā apkalpojošais personāls un kuras neatstāj uz galda pie klientiem.

Oriģinālu lasiet šeit