2017. gads Krievijai — par gadu tuvāk sabrukumam

Krievu īpatsvars Krievijā, 2010. g. tautskaite. Karte: n-avdeev.livejournal.com

Vērtējot krievu imperiālismu un Kremļa režīmu pagājušā gadā un to radītos draudus latviešiem, tāpat kā iepriekš esmu optimistisks, jo laiks darbojas latviešu labā, bet Kremļa režīms spēris vēl vienu gadu platu soli pretī sabrukumam. Un te nav runa par sabrukumu tādā izpratnē, ka ģeoloģiskā ilgtermiņā neviens režīms un neviena valsts nav mūžīga, bet par tādu, ko redzēs vismaz puse šobrīd dzīvo latviešu

Lai neatkārtotos, kādi fundamentāli faktori drupina Kremļa lupatu imperiju, atļaušos vien norādīt saiti — faktori nav mainījušies. Te vairāk par to, kā fundamentālie faktori izpaudušies 2017. gadā.

Saimniecība zināmā mērā stabilizējusies, jo naftas cena 2017. gadā augusi par ceturtdaļu no 52$ par mucu gada sākumā līdz 65$ gada beigās. Turējies arī rubļa kurss: 61 rublis par dolāru gada sākumā un 58 gada beigās. Mazliet audzis IKP, kas 3. ceturksnī bija 101,8% no 2016. gada 3. ceturkšņa. Toties stabilitātes uzturēšanai iztukšots valsts rezerves fonds. Parēķināju arī IKP cilvēkam: sasummēju pēdējo četrus ceturkšņu IKP faktiskās cenās, par ko ir ziņas, izdalīju ar eiras kursu un iedzīvotāju skaitu perioda beigās un ieguvu ~9300€/c. Hmm, Latvijā ir ~13600€/c.

Bet saimniecības lietas ir pakārtotas, salīdzinot ar dēmografijas dzirnām, kas maļ krievu imperiālismu. Krievu dzimstība Krievijā arvien zemāka nekā latviešu dzimstība Latvijā, un mūža ilgums Krievijā — 2,9 gadi zemāks nekā Latvijā. Atšķirība ir lielāka vīriešiem (3,3 gadi; 2,4 gadi sievietēm), kas rāda, ka Krievijā sociālisma nāves kultūra ar nodzeršanos un agresiju pret sevi un citiem dzīvāka nekā Latvijā. Dabiskā kustība nekrievu reģionos janvārī—novembrī bijusi +3,2‰ gadā, salīdzinot ar -1,9‰ krievu reģionos, un, salīdzinot tautas, atšķirība būtu vēl lielāka.

Putins un Kremlis, protams, vēl var ļoti daudz ļauna nodarīt, taču viņu spēki sīkst katru gadu. Tāpēc savu nu jau divpadsmit gadu senu prognozi par Krievijas imperijas galu 2050. gadā atstāju spēkā.

https://ritvars.wordpress.com/2018/01/16/2017-gads-krievijai-par-gadu-tuvak-sabrukumam/