2010. gada nogales grāmatas jeb grāmatas tumšiem ziemas vakariem.

Pēc sava vecā paraduma apstaigāju grāmatu veikalus un paskatījos, kas interesants likās no jaunākām un ne tik jaunām grāmatām mūsu sfērā.

Tas jau kā likums, ka gada beigās veikalos kas jauns parādās biežāk.

1.      Kapsētas grāmata

Nīls Geimens

 

“Vislabākā grāmata, ko Nīls Geimens uzrakstījis.”
Diāna Vinne Džonsa

 

 

Nevs ir parasts zēns.
Viņš būtu pavisam parasts zēns, ja vien nedzīvotu plašā kapsētā, kur viņu audzina un izglīto spoki.
Zēnu gaida piedzīvojumi un briesmas – vārti uz tuksnesi un pamesta, baisa pilsēta, seno ķeltu gara draudi un tikšanās ar nesvētītā zemē apbedītu raganu, tomēr bīstamāka Nevam ir pasaule ārpus kapsētas...

Iemīļotā britu stāstnieka Nīla Geimena “Kapsētas grāmata” tiek uzskatīta par izcilu bērnu literatūras darbu, kas ieguvis 16 apbalvojumus, tajā skaitā prestižo Ņūberija medaļu un Hugo balvu, un iekļauts daudzos labāko grāmatu sarakstos.
Krisa Ridela ilustrācijas.

Lasi vēl Nīla Geimena darbu “Koralīna”!

http://www.zvaigzne.lv/lv/gramatas/katalogs/product.php?prod_id=56806&cat_id=Qi9K&sub_cat_id=U0VSSUo=&third_cat_id=TFA=&search=N%C4%ABls%20Geimens&search-in[]=2

2.      Brīnišķīgās radības / Brīnišķīgā tumsa.

Kami Garisija un Mārgareta Stola.

New York Times bestsellers un tā turpinājums.

Daži mīl, jo ir radīti viens otram, citi – jo ir nolādēti...

Getlinas grāfistē dzīve ritēja bez jebkādiem pārsteigumiem, vismaz es tā domāju.

Taču izrādījās, ka es esmu vistālāk no patiesības. Bija lāsts. Bija meitene. Un beigās bija kaps. 

Daži noslēpumi izmaina dzīvi... citi nozīmē dzīves beigas. 

Ītens Vots bija paradis domāt par Getlinu, nelielu dienvidu pilsētiņu, ko viņš vienmēr sauca par savām mājām, kā par vietu, kur nekas nemainās. Tad viņš sastapa noslēpumaino jaunatnācēju Ļenu Dučanesu, kas parādīja viņam slepenu pasauli, kas visu laiku bija paslēpta. Getlinu, kas baroja vecos noslēpumus dziļāk, nekā ar sūnām apaugušie ozoli un uzlauza trotuārus. Getlinu, kur pārdabisks lāsts vajāja Ļenas ģimeni vairākās paaudzēs. 

Un tagad, kad Etana acīm bija atvērtas Getlinas tumšākās puses, vairs nebija iespējams atgriezties. 

http://beautifulcreaturesthebook.com/

3. Skeletdžers Veiklais.

Dereks Lendijs. 

Skeletdžers Veiklais ir pieredzējis detektīvs, varens mags, visādu triku meistars un vienkārši labs vecis... un, lai cik tas neticami arī neliktos – cilvēks bez miesas un ādas. Jā, vienkārši – skelets. Tieši viņš kļūst par ceļabiedru un sargu divpadsmit gadus vecai meitenei Stefānijai, kas izmeklē sava tēvoča noslēpumaino nāvi. 

Lasiet un gaidiet turpinājumu! Lai gan vispār, tā jau laikam jau ir triloģija. 

http://www.ozon.ru/context/detail/id/3752276/

4. Lapsa Odisejs.

Freds Adra.

Avantūru romāns ironiskajā... nē, ne tā... humoristiskās fantāzijas žanrā... jeb nē... pasakas... nē, tomēr fantāzijas žanrā. Vispār, lasiet un spriediet paši!” - tā savas grāmatas žanru raksturo pats Freds Adra, [Grāmata saņēmusi galveno gada Nacionālo bērnu literatūras balvu Krievijā, autors, īstajā vārdā Frederiks Dračinskis ir izraēliešu rakstnieks, kas raksta krieviski.] Arī par to, vai šī grāmata ir domāta bērniem vai pieaugušajiem, jāspriež lasītājiem, jo tā pieder pie grāmatām, kurās kaut ko atradīs priekš sevis visu vecumu lasītāji, tāpat kā grāmatās par Mazo princi, Brālīti un Karlsonu vai Tēvoci Fjodoru un Kaķi Matroskinu. 

Citas grāmatas par lapsu “Lapsa Odisejs un pasaules mala”, “Lapsa Odisejs un laiku sakari” - pieder pie tā fantāzijas apakšžanra, kur visas cilvēku lomas tēlo dzīvnieki. Atceramies “Vēju vītolos”! 

http://www.ozon.ru/context/detail/id/2850478/

5. Ielaid mani.

Jons Aivide Lindkvists.

Grāmatas galvenais varonis, divpadsmit gadus vecais Oskars ir kautrīgs zēns, kas pieradis pie vientulības. Skolā par viņu ņirgājas un neieredzot savus mocītājus, viņš izdomā sev atriebību – dodas mežā, paņēmis līdzi nazi un izgāž dusmas uz kokiem un satrunējušiem celmiem, iedomājoties, ka tie ir viņa vajātāji. Taču vienreiz viņa klasesbiedru atrod mežā ar pārgrieztu rīkli un nozieguma apstākļi ir visai aizdomīgi – visi ir pārliecināti, ka runa ir par rituālu slepkavību. Neilgi pirms tam Oskaram uzrodas jauni kaimiņi – tētis ar meitu, kas ievācas blakus mājā. Un kaut gan sākumā meitene nemaz nevēlas uzsākt sarunas ar zēnu, drīz jau Oskars un Elija kļūst par labiem draugiem. Un tomēr viņā ir kaut kas savāds pārāk viegli viņa pārnes aukstumu, pārāk labi lec un galvenais – iznāk no mājas tikai, kad iestājas nakts. Ne mazāk aizdomīgas ir arī Elijas attiecības ar tēvu – un vai vispār viņš viņai ir tēvs? Kas ir viņā un kāds viņai sakars ar rituālu slepkavību rindu, kas saviļņo visu pilsētu. Ar laiku Oskars saņem atbildes uz visiem šiem jautājumiem, taču labprāt būtu vēlējies palikt nezinošs.  

Zviedru rakstnieku Lindkvistu jau dēvē par Zviedrijas Stīvenu Kingu. 

http://www.ozon.ru/context/detail/id/4785772/

6. Frankenšteina līgava.

Hilarija Beilija.

Asinis stindzinošs romāns par neprātīgu spīdoša, taču necilvēcīga zinātnieka Viktora Frankenšteina kaisli pret savu radījumu. Nē, nē, ne pret ķēmīgo, ar grūtībām runājošo, klibo homunkulu! Bet pret viņa izcilo un graciozo līgavu. Cienīgs turpinājums visu laiku un tautu bestselleram – klasiskajam angļu Mērijas Šellijas romānam “Frankenšteins jeb mūsdienu Prometejs”. Viktors Frankenšteins atkal nav spējis pārvarēt savu neiedomājamo godkāri un ir radījis vēl vienu būtni. Šoreiz - “neticami, pārcilvēciski skaistu no skata, taču neparedzamu no iekšpuses: eņģeli vai sātanu?” Eņģeli? Bet kas nogalināja, sagriežot ar nazi, Viktora sievu un mazo dēlēnu, nolejot ar ar asinīm gultu, visu istabu, visu māju, piespiežot no bēdām vai traku palikušo Frankenšteinu nevaldāmi raudot pie viņu sakropļotajiem ķermeņiem?! Zinātnieks zina to no paša sākuma, taču – jau kuro reizi! - nespēj apstāties... 

http://www.setbook.net/books/307572.html

7. Tumsa / Asinis.

Teds Dekers.

Tumsa. Zemei draud pati briesmīgākā katastrofa tās vēsturē – radīts nāvējošs vīruss, kas spēj pāris minūšu laikā iznīcināt visu Zemes civilizāciju 

Jaunam picas iznēsātājam Tomasam Hanteram rādās sapnis, kurā nezināmi spēki paziņo viņam, kā var tikt vaļā no ļaunuma, kas vēlas iznīcināt vai pakļaut sev zemi. Taču Toms uzmostas pavisam citā realitātē – tālā nākotnē... Vēl var novērst katastrofu, taču tad viņam vajag atgriezties tagadnē. 

http://www.ozon.ru/context/detail/id/4453653/

Asinis. Ilgi gaidītais romāna “Tumsa” turpinājums par neticamajiem Tomasa Hantera ceļojumiem caur divām realitātēm: tagadni un zemes civilizācijas pagātni. Vienā pasaulē Tomass Hanters ir kaujās rūdīts ģenerālis, kas komandē primitīvu būtņu armiju. Otrā realitātē viņš cenšas viltībā pārspēt cietsirdīgus un neprātīgus teroristus, kas cenšas visā pasaulē radīt nekārtības, inficējot cilvēci ar neārstējamu vīrusu. Tomasam jāatrod paņēmiens, kā mainīt vēsturi, citādi abām pasaulēm draud bojā eja. 

http://www.ozon.ru/context/detail/id/5667239/

8.      Maģijas un okultisma vēsture.

Kurts Zeligmans.

Dotā grāmata pirmo reizi iznāca 19468. gadā ar nosaukumu “Maģijas spogulis. Maģijas vēsture Rietumu pasaulē”. Šis sacerējums, kura autors ir amerikāņu mākslas darbinieks, bibliofils un zinātnieks Kurts Zeligmans (1900.-1962.), ir iekļauts darbu klasikā, kas veltīti šai tēmai, un atklāj daudzos iemeslus, kādēļ maģija ir tik neatvairāmi pievilcīga. Šīs grāmatas lappusēs var iepazīties ar noslēpumainu un brīnumainu leģendu un ticējumu virkni, kas dažreiz lika cilvēkiem aizgrābtībā sastingt – un vēl līdz šim nav zaudējušas savas apburtspējas un varu pār cilvēku dvēselēm.

Autors sekmīgu demonstrē, kā mūsdienu “racionālais materiālisms” sadzīvo ar it kā vēsturē aizgājušajiem “iracionālajiem aizspriedumiem”.

http://www.ozon.ru/context/detail/id/4754981/

9. Jardin des Plantes noslēpums.
Nikolā D'Etjēns D'Orvs.

Parīze ir uz katastrofas robežas, Sēna iziet no krastiem. Sāk pazust cilvēki. Francijas galvaspilsētai draud bojā eja, ta\ču tās iedzīvotājiem par to nav ne jausmas. Tikai viens cilvēks, Sorbonnas profesors Silvēns saprot notiekošā bīstamību. Atminēt mīklu viņam palīdz Trinite - nejauša vienas nolaupīšanas aculieciniece. Viņiem ir divdesmit četras stundas, lai glābtu pilsētu. Latīņu kvartāls, Marsa laukums, Monmartra un... Botāniskais dārzs ar tā oranžerejām un eksotisko dzīvnieku voljēriem... Parīzes ievērojamākās vietas ir kļuvušas par dekorācijām galvu reibinošā trillerī. Tā oriģinālais nosaukums - Les derniers jours de Paris.

http://www.setbook.net/books/673828.html