Lasīsim 13.03.2021

Ja grāmatas nav grāmatnīcās, tad bibliotēkās noteikti

Sallija Grīna. Mežonīgā puse

Romāna autore Sallija Grīna lasītājam atklāj ļoti neparastu mūsdienu pasaules ainu, kurā mums līdzās, izrādās, dzīvo un par varu cīnās arī baltasiņu un melnasiņu burvji. Grāmatas galvenais varonis Neitans Birns ir neparasts jaunietis: viņa māte ir baltasiņu ragana, bet tēvs – varenākais melnasiņu burvis. Neitana dzīvē ir iestājies sarežģīts posms, kad viņam jāiepazīst savas īpašās burvju spējas, jāatrod labākais draugs Gabriels un jāglābj mīļotās meitenes Annalīsas dzīvība. Un, protams, jāiepazīst tēvs, kuru Neitans ir saticis tikai vienreiz.

Autorei romānā izdevies meistarīgi apvienot spraigu un negaidītiem pavērsieniem bagātu sižetisko līniju ar iejustu vēstījumu par tēva un dēla nebūt ne vienkāršo attiecību veidošanos, kā arī pirmās mīlestības sarežģīto jūtu pasauli.

No angļu valodas tulkojusi Ieva Elsberga.

http://www.zvaigzne.lv/lv/gramatas/apraksts/99356-mezoniga_puse.html

Levs Grosmans. Burvji

Kventina Koldvotera dzīve šķietami nejauša notikuma rezultātā izmainās uz visiem laikiem: viņš ierodas uz uzņemšanas interviju Prinstonā un atrod intervētāju mirušu – bet savādā aploksne, uz kuras uzrakstīts Kventina vārds, aizved viņu pa citādu dzīves taku, nekā viņš jebkad būtu iedomājies.

Aploksne un tās saturs, noslēpumainais manuskripts, ieved viņu slepenu apsēstību un privilēģiju, brīvības un varas pasaulē, un uz brīdi tā šķietami piepilda visus Kventina sapņus. Tomēr idille neilgst mūžīgi, un, kad tā visbeidzot grūst, Kventins tiek ierauts notikumos, kas ir daudz bīstamāki, nekā viņš jebkad būt gaidījis...

"Vai atceries pēdējo reizi, kad skrēji mājās, lai pabeigtu lasīt grāmatu? Draugi, šī būs tā grāmata! “ Burvji” ir visžilbinošākais, visvairāk erudītais un pārdomātais fantāzijas romāns, kāds sarakstīts. Grāmata apžilbinās ar savu maģiju un pārsteigs ar to, kas tai ir sakāms par pasauli, kurā mēs dzīvojam."

(Gerijs Šteingarts, “Super skumjš un patiess mīlas stāsts” autors)

"Salīdzināt "Burvjus" ar Hariju Poteru ir kā salīdzināt īru viskiju ar vāju tēju. ...Grosmana jūtu pasaule ir bagāta, viņa stāstījums - tumšs un bīstams, un pilns ar pavērsieniem. Cūkkārpa nekad nav bijusi šāda".

(Džordžs R. R. Mārtins, "Troņu spēles" autors)

http://www.prometejs.lv/

Endijs Vīrs. Marsietis

Sunday Times, New York Times un Amazon bestsellers:

Robinsons Krūzo uz Marsa – stāsts par izdzīvošanu 21. gadsimtā

ESMU NEJAUŠI PAMESTS VIENS UZ MARSA.

MAN NAV IESPĒJAS SAZINĀTIES AR ZEMI.

ATRODOS BĀZĒ, KURA PROJEKTĒTA 31 DIENAI.

JA SALŪZĪS SKĀBEKĻA ĢENERATORS, ES NOSMAKŠU. JA SALŪZĪS ŪDENS REĢENERATORS, NOMIRŠU NO SLĀPĒM. JA MIGA DEHERMETIZĒSIES, ES, VAR TEIKT, UZSPRĀGŠU. JA NEKAS NO TĀ VISA NENOTIKS, MAN GALU GALĀ BEIGSIES ŪDENS, UN ES NOMIRŠU BADĀ.

TĀ JA. DIEZ KAS NAV...

Endijs Vīrs (Andy Weir, dz. 1972), amerikāņu rakstnieks, visu mūžu ir interesējies par kosmosa ceļojumiem un bērnībā, kā jau gandrīz katrs, vēlējies kļūt par astronautu. Par astronautu viņš nekļuva, toties uzrakstīja romānu “Marsietis”, kuru sākotnēji pa nodaļai publicēja savā blogā, bet 2012. gadā izdeva kā e-grāmatu Amazon. Tā vienā mirklī nokļuva bestselleru sarakstā, autoram pieteicās aģents, un 2014. gadā romāns jau tika izdots drukātā versijā, uzreiz ieņemot vietu The New York Times bestselleru topā. 2015. gadā uz ekrāniem nonāk arī Ridlija Skota režisētā filma, kurā galvenās lomas spēlē Mets Deimons un Džesika Česteina. Endijs Vīrs cer, ka šis būs tikai pirmais no daudziem lidojumiem kosmosā.

No angļu valodas tulkojusi Māra Poļakova.

"Grāmata, kuru es vienkārši nespēju nolikt malā! Tā nenotiek bieži, kad romānā apvienoti gan labs, oriģināls sižets, gan reāli, interesanti varoņi, gan apbrīnojama tehniska precizitāte..."

(Astronauts Kriss Hadfīlds, Starptautiskās Kosmosa stacijas kapteinis)

"Ģeniāli... slavinājums cilvēka atjautībai un vistīrākais īsteni zinātniskas fantastikas paraugs daudzu gadu laikā. Pilnīgi neatvairāma grāmata".

(The Wall Street Journal)

http://www.zvaigzne.lv/lv/gramatas/apraksts/124091-marsietis.html

[Autors nav zināms]. Eddas dziesmas

Pirmo reizi latviešu valodā iznācis senislandiešu mitoloģisko un poētisko tekstu kopojums “Eddas dziesmas”- šī gada viens nozīmīgākajiem literārajiem notikumiem. Tie ir teksti, kas atstājuši milzīgu ietekmi uz Ziemeļeiropas literāro mantojumu daudzu gadsimtu garumā, to pētīšanai zinātnieki visā pasaulē nereti veltījuši visu mūžu. Latviešu valodā senos tekstus pieejamus darījis dzejnieks Uldis Bērziņš, savukārt komentārus un skaidrojumus snieguši senskandināvu valodas un kultūras zinātāji Inga Bērziņa un Dens Dimiņš. Krājuma māksliniecisko noformējumu veidojuši mākslinieki Lilija Dinere un Roberts Diners sadarbībā ar datorgrafiķi Inesi Preinbergu. No senislandiešu valodas tulkojis Uldis Bērziņš. Lilijas Dineres un Roberta Dinera mākslinieciskais noformējums.

http://www.janisroze.lv/lv/pardosanas-kategorijas/jaunumi/jaunakas-gramatas/eddas-dziesmas.html

Brendons Sandersons. Tērauda saule

Brandon Sanderson. Steelheart

Pirms desmit gadiem ir atnākusi Sērga - sprādziens debesīs, kas padarīja parastus vīriešus un sievietes par cilvēkiem ar ekstraordinārām spējām. Sabiedrība ar svērsvinīgām trīsām sāka saukt viņus par ēpiķiem.

Taču ēpiķi nav cilvēku draugi. Kopā ar tik neticamām veltēm nāk vēlme valdīt. Taču, lai valdītu pār cilvēkiem, ir jāapspiež viņu griba.

Neviens nekaro ar ēpiķiem... neviens, izņemot atriebējus. Slēpjoties ēnā, parastu cilvēku grupa tērē savu dzīvi, lai pētītu ēpiķus, atrastu viņu trūkumus, bet pēc tam nogalinātu.

Dēvids grib kļūt par vienu no viņiem. Viņš grib nogalināt tērauda sirdi - neuzvaroamo ēpiķi. Ēpiķi, kurš ir nogalinājis Dēvida tēvu. Daudzus gadus, kā arī atriebēju sabiedrība, Dēvids pēta un plāno - un viņam ir tas, kas vajadzīgs viņiem. Ne jau kaut kāds priekšmets, bet nesamaksājama pieredze.

Viņš ir redzējis Tērauda Sirds asinis. Un viņš alkst atriebības.

https://fantlab.ru/work425830

Orson Scott Card (Editor). Masterpieces: The Best Science Fiction of the 20th Century

An overview of the best science fiction short stories of the 20th century as selected and evaluated by critically-acclaimed author Orson Scott Card.

Featuring stories from the genre's greatest authors:

Isaac Asimov, Arthur C. Clarke, Robert A. Heinlein, Ursula K. Le Guin, Ray Bradbury, Frederik Pohl, Harlan Ellison, George Alec Effinger, Brian W. Aldiss, William Gibson & Michael Swanwick, Theodore Sturgeon, Larry Niven, Robert Silverberg, Harry Turtledove, James Blish, George R. R. Martin, James Patrick Kelly, Karen Joy Fowler, Lloyd Biggle, Jr., Terry Bisson, Poul Anderson, John Kessel, R.A. Lafferty, C.J. Cherryh, Lisa Goldstein, and Edmond Hamilton.

http://www.amazon.com/Masterpieces-Best-Science-Fiction-Century/dp/0441011330/

The 10 Best Sci-Fi and Fantasy Novels of 2015 So Far

BY JONATHON STURGEON

Generation ships, sentient forests, exploding moons — there has been no shortage of action, speculation, and mystery in the year’s best sci-fi and fantasy novels. These books are remarkable, too, for the way they brazenly combine tropes from many different genres. In several of these novels, for example, mythological, intellectual, and literary history combine in unfamiliar and enlightening ways. In others, the uncanny reigns and the human is decentered — whether we’re talking about a disturbing imaginary friend or a weaponized cat. Here are the best sci-fi and fantasy novels of the year so far.

http://flavorwire.com/532509/the-10-best-sci-fi-and-fantasy-novels-of-2015-so-far

Эрнст  Мулда́шев. В объятиях Дракулы

[Krievu valodā.]

Автор книги решает найти легендарный замок Дракулы. Он вчитывается в книгу Брэма Стокера "Дракула" и обнаруживает, что в ней между строк указаны ориентиры знаменитого замка. Мулдашев организовывает экспедицию в Трансильванию. Много удивительного встречают исследователи на своем пути, когда пытаются проникнуть туда. Делается вывод о существовании мира вампиров и определяется их роль в жизни человечества.

 http://www.labirint.ru/books/463298/

P.S. "Piedzīvojumi.Ceļojumi.Fantastika" - sērija.

Vēsture, kas neatkārtosies.

https://www.flickr.com/photos/asmodejs/14973322253

Grāmatu Spīgana par lasāmām grāmatām novembrī.

Pagājušā gada novembrī aizsāku akciju, kas šķita visai veiksmīga esam, un nu es domāju, ka varētu to ieviest kā ikgadēju tradīciju. Runa, protams ir par (iz)aicinājumu novembrī izlasīt vismaz vienu latviešu grāmatu.

http://spigana.spektore.lv/2015/11/01/latvieti-izlasi-somenes-vienu-latviesu-gramatu/