Lasīsim 05.02.2021.

Grāmatu saraksts, kuru varētu vēl atrast grāmatnīcas, bet biblioyēkās grāmatas atrodamas noteikti

Ikars Piebalgs. Melu sindikāts

"Melu Sindikāts" ir politisks trilleris par Latviju un pasauli 2034. gadā. Stāsta centrā ir ģeopolitisks saspīlējums, kas apdraud Latviju un godprātīga amerikāņu žurnālista, kurš ieradies Rīgā, patiesības meklējumi. Eduarda Paegles makets.

http://www.janisroze.lv/lv/melu-sindikats.html

Pēc milzīgu naftas krājumu atrašanas Latvija ir kļuvusi par bagātu labklājības valsti, taču visam ir sava cena - mūsu patstāvība nav pa prātam ne draudīgajam Austrumu kaimiņam, ne Rietumu politiskajai elitei un globālajām korporācijām. Latvijas vienīgā cerība netikt samaltai starp diviem dzirnakmeņiem ir kāda godprātīga amerikāņu žurnālista un vietējo drošības iestāžu precīza rīcība...

Tāda ir alternatīvās realitātes aina par nākotni pēc 20 gadiem, kādu savā pirmajā romānā „Melu sindikāts” iezīmē Ikars Piebalgs. Ģeopolitisks trilleris ar zinātniskās fantastikas elementiem ir nebijuša žanra parādīšanās Latvijas literatūrā.

http://www.lsm.lv/lv/raksts/literatura/kultura/atena-atsak-izdevejdarbibu-ar-jaunu-latviesu-politisko-trilleri.a153790/

Patriks Ness. Septiņas minūtes pēc pusnakts

Briesmonis ieradās pēc pusnakts. Tā jau briesmoņi parasti dara.

Bet ne jau briesmoni Konors O’Mailijs bija gaidījis. Viņš bija gaidījis vienu no saviem murgiem: to, kas viņam rādījies gandrīz katru nakti, kopš mamma uzsāka ārstniecības terapiju, to, kur ir tumsa, vējš un kliedzieni...

Briesmonis tomēr ir citāds. Viņā ir kaut kas sens, kaut kas mežonīgs. Un viņš vēlas no Konora kaut ko briesmīgu.

VIŅŠ VĒLAS PATIESĪBU.

Apvienojoties diviem Kārnegija balvas ieguvējiem, Patriks Ness savērpj neparasti aizkustinošu stāstu par mīlestību, zaudējumu un cerību, kam pamatā ir Šivānas Doudas ideja – autores priekšlaicīgā nāve neļāva viņai šo grāmatu uzrakstīt pašai.

No angļu valodas tulkojusi Daina Ozoliņa.

http://www.zvaigzne.lv/lv/gramatas/apraksts/110686-septinas_minutes_pec_pusnakts.html

Kīra Kesa. Prinča līgava. Atlase

Jauniešu romāns prāta atslodzei, kas ierauj ar pirmo mirkli, bet tajā pašā laikā ļauj arī domāt reāli.

Amerika Singere ir mākslinieku meita, piederīga 5. kastai (tādas ir 8, un jo augstāks cipars, jo lielāka nabadzība) un, iemīlējusies Aspenā, kas ir 6. kastas pārstāvis. Viņa zina, ka māte viņai nekad neļaus apprecēties un kur nu vispār satikties ar tādu, tāpēc viņi to dara slepus, pārkāpjot ļoti daudz likumu, tā riskējot nonākt cietumā. Līdz brīdim, kas mainīs visu varoņu dzīves. Princis Meksons meklē sievu un sarīko Atlasi – visas valsts meitenes vecumā no 16 līdz 20 gadiem saņem anketu, kuru aizpildot viņas pretendē tikt iekļautas Atlasē (kuru veidos 35 meitenes), un izvēlas izlozes kārtībā (bet patiesībā nē). Māte un Aspens piespiež Ameriku pieteikties, jo zina, ka laimīgās lozes gadījumā ģimene būs labi nodrošināta visu turpmāko dzīvi. Un piepildās Amerikas ļaunākais murgs – viņa tiek izvēlēta, lai gan princis viņai nemaz nepatīk. Sākas dzīve, pie kādas Amerika nemaz nav pieradusi, kas līdzi nes neveiklas situācijas, vārdu virknes un garas kleitas ierasto bikšu vietā.

https://kurpjukaste.wordpress.com/2015/07/14/kira-kesa-princa-ligava-atlase/

Kīra Kesa. Prinča līgava. Elite

Aizraujoša un spraiga sacensība: sešas meitenes cīņā par prinča sirdi!

Cīņa saasinās, konkurentes nesnauž! Kura būs skaistākā, mīlētākā un vienīgā?

Redfordas Universitātes (ASV) absolvente rakstniece Kīra Kesa ir ieguvusi īpašu popularitāti jauniešu vidū ar šīs romānu sērijas pirmo grāmatu “Prinča līgava I. Atlase” (The Selection), pēc kuras motīviem uzņemta arī filma ar aktrisi Eimiju Tīgārdenu galvenajā lomā.

“Atlase” ir mūsdienīgs pelnrušķītes stāsts, kurā veiksmīgi atspoguļoti jaunu meiteņu sapņi par sīvā konkurences cīņā izcīnītu atzinību un aizraujošu dzīvi – tādu, kāda ir fascinējošā skaistumkonkursu un televīzijas šovu pasaulē, kas tik ļoti vilina ar ārējo spožumu, bet nereti pieviļ ar skarbo realitāti.

Otrā grāmata – “Elite” atklāj jaunus pavērsienus pils dzīvē un Amerikas un Meksona attiecībās. Vai Illejas valsts vēsture un pils sienas glabā vēl citus noslēpumus, ne tikai slepenās ejas?

Trīsdesmit piecas meitenes ieradās pilī, lai iekarotu prinča Meksona mīlestību, un apprecoties iegūtu princeses kroni. Otrajā kārtā, ELITĒ, vairs ir palikušas tikai sešas!

Amerika Singere ir viena no izredzētajām un – visi par to ir pārliecināti – prinča favorīte. Tomēr viņa joprojām nespēj izdarīt izvēli. Kad Amerika ir kopā ar Meksonu, viņai šķiet, ka princis ir īstais un vienīgais, bet, satiekot bijušo draugu Aspenu, atkal atgriežas atmiņas un senās jūtas ņem virsroku.

Amerikai nepavisam nav atlicis daudz laika lēmuma pieņemšanai. Arī pārējās piecas meitenes katra ar saviem līdzekļiem cīnās par prinča labvēlību. Un dažām tas izdodas patiesi labi...

“Es patiku princim Meksonam, Illejas troņmantniekam. Pirms nedēļas viņš man bija sacījis: ja es varētu no visas sirds vienkārši pateikt, ka man viņš ir tikpat svarīgs, cik es viņam, sacensības būtu beigušās.

Reizēm apsvēru šo domu, prātodama, kāda būtu sajūta piederēt tikai Meksonam...”

http://gramata24.lv/gramatas/dailliteratura/modernie-romani-un-stasti/p/15532-princa-ligava-elite

Autores mājaslapa. Pavisam būšot piecas grāmatas... 

There will be, in total, five full-length novels in the Selection world:

The Selection (2012)

The Elite (2013)

The One (2014)

The Heir (2015)

The Untitled Fifth Book (2016)

http://www.kieracass.com/

Jauna grāmata un droši vien arī sērija iznāks nākošā gadā - "Sirēna".

http://www.kieracass.com/news

Kresida Kovela. Kā pieradināt pūķi

Cressida Cowell. How to Train Your Dragon 

Jaunības dienās, kad dzīvoja Ikkings Asinskārais Karūsiņš III (krievu tulkojumā, angļu oriģinālā - Hiccup Horrendous Haddock III), pasaulē dzīvoja arī pūķi. Pūķi bija dažādi. Vieni lieli un drūmi, planēja debesīs kā milzīgi, draudīgi putni, un taisīja ligzdas klinšu virsotnēs. Citi, sīki un veikli, draudzīgos bariņos medīja žurkas un peles. Milzīgi lielie Jūras Pūķi bija reizes divdesmit lielāki par Lielo Zilo Vali un nogalināja tikai joka pēc. Jums būtu jātic autoram uz vārda [Kā grāmatu autors ir minēts Ikkings, bet Kovela esot tikai viņa atmiņas iztulkojusi no sennorvēģu valodas – t.p.], tāpēc ka pūķi ātri pazūd un drīz var nokļūt Sarkanajā grāmatā. Lai šos apbrīnojamos radījumus neaizmirstu, Ikkings Asinskārais Karūsiņš III arī ir sarakstījis šo patieso stāstu par savu bērnību. Viņš nebija no tiem puikām, kurš spēja izdresēt pūķi ar vienu pirksta vēzienu. Arī Varonīgām Lietām viņš nebija radīts. Lai veiktu tās, viņam nācās papūlēties. Šis ir stāsts par to, cik Grūti Ir Kļūt Par Varoni.

https://www.livelib.ru/book/1000224220

Grāmatas, kas iznākušas sērijā (animācijas filmas, īsfilmas un TV seriāli ir veidoti pēc šo grāmatu motīviem, un pat varoņu vārdi nesakrīt. Jāsaka, ka grāmatu sērija ieguva lielāku popularitāti pēc kino, taču vienmēr jau interesanti ir iepazīt arī pirmavotu):

How to Train Your Dragon – (2003)
How to Be a Pirate – (2004)
How to Speak Dragonese – (2005)
How to Cheat a Dragon's Curse – (2006)
How To Twist a Dragon's Tale – (2007)
A Hero's Guide to Deadly Dragons – (2007)
How to Ride a Dragon's Storm – (2008)
How to Break a Dragon's Heart – (2009)
How to Steal a Dragon's Sword – (2011)
How to Seize a Dragon's Jewel – (2012)
How to Fight a Dragon's Fury – (2015)

https://www.livelib.ru/author/153951

Autores mājas lapa.

http://www.cressidacowell.co.uk/

Laimens Frenks Baums. Santa Klausa dzīve un piedzīvojumi

Lyman Frank Baum. The Live and Adventures of Santa Claus

Viens no pašiem slavenākajiem Ziemassvētku stāstiem par to, kā pasaulē parādījās Santa Klauss, kā viņš auga brīnumu mežā, labo nimfu, brīnumainu zvēru un augu vidū, kā viņš nolēma sākt taisīt brīnišķīgas rotaļlietas maziem bērniem, kā cīnījās ar ļauniem pasaku radījumiem, kas mēģināja viņam traucēt, kā parādījās palīgi-brieži un radās brīnišķīgā tradīcija – dot dāvanas Ziemassvētkos. Šai grāmatai jau ir vairāk, kā simts gadu un to ir sarakstījis brīnišķīgais rakstnieks Frenks Baums, kuru pie mums pazīst kā grāmatas „Oza zemes burvis autors”.

http://www.labirint.ru/books/463172/

Gerijs Reimonds. Dž. R. R. Tolkins 30 sekundēs: Aizraujoša biogrāfija vienam no pasaules godājamākajiem fantāzijas autoriem

Gary Raymond and John Howe. 3-Minute J.R.R. Tolkien: An unauthorised biography of the world's most revered fantasy writer

Dž. R. R. Tolkins pelnīti tiek uzskatīts par vienu no pašiem ietekmīgākajiem un populārākajiem divdesmitā gadsimta rakstniekiem. Savu mīlestību pret valodām un mītiem antīkās literatūras profesors Tolkins ir spējis nodot saviem lasītājiem. Viņš radīja pats savu fantāzijas pasauli – Viduszemi, kur tik organiski ierakstījās pasakainie stāsti par “Hobitu” un “Gredzenu pavēlnieku”. Gr\amata ideāli ir piemērota, lai iepazītos ar neparasto rakstnieku un mītu radītāju. Grāmatā jūs atradīsiet īsu biogrāfisku ekskursu Tolkina dzīvē un daiļradē, jūs varēsiet ieskatīties viņa reālajā un izdomātajā pasaulē un pieskarsieties fantāzijas žanra sākotnē, kas joprojām saista lasītāju prātus un turpina interest rakstniekus, māksliniekus un kinorežisorus.

https://fantlab.ru/work692309

Roberts Štilmarks. Mantinieks no Kalkutas

[Krievu valodā.]

Приключенческий роман Р.Штильмарка "Наследник из Калькутты" рассказывает об Англии конца XVIII века: о жестокости колониального режима, о борьбе колоний за независимость.
Читатель узнает также об интригах беспощадного пирата Джикомо Грелли, незаконно присвоившего имя сэра Фредрика Джонатана Райленда, виконта Ченсфильда.

https://www.livelib.ru/book/1000026860

Romāns tiek uzskatīts par aizraujošāko piedzīvojumu romānu padomju-krievu literatūrā. Arī tā tapšana un izdošana ir vesela detektīvromāna vērta. Tā autors Roberts Štilmarks (1909-1985) ir padomju žurnālists, kara veterāns, bet - 1945. gadā, pāris mēnešu pirms kara beigām, apcietināts par „kontrrevolucionāru aģitāciju”, sods – 10 gadi nometnē. Viņš esot „izrunājies”: nepaticis, ka nojauc vecās ēkas, vietā ceļot „sērkociņu kastītes”, tāpat, sacījis: „Kāpēc pilsētām jāmaina nosaukumi?”

Izsūtījumā, Jeņisejas nometnē bijis topogrāfs. Turpat sācis rakstīt minēto romānu, nometnes vecākais, arī kriminālā autoritāte Vasīlijs Vasiļevskis par to atbrīvojis viņu no kopējiem darbiem. Kā vēlāk izrādījis, viņam bija plāns, romānu uzdot par savējo un aizsūtīt Staļinam, lai panāktu atbrīvošanu pirms laika. Romāns tapa 1950.-51. gadā, Štilmarks viņu atkodis, tāpēc iešifrējis 23. nodaļas tekstā teikumu par to, ka Vasiļevskis ir viltvārdis, taču rakstīt acīmredzamu iemeslu dēļ nav atteicies.

1955. gadā Štilmarku atbrīvo un viņam izdodas iedot rokrakstu Ivanam Jefremovam, kurs dod tam labas atsauksmes. Jefremova dēls un viņa draugs, kas romānu izlasīja, bija pilnīgā sajūsmā. Romānu izdod 1958. gadā sērijā „Bibļioteka prikļučeņij i naučnoj fantastiki”. Tomēr uz vāka ir divi autori: Štilmarks un Vasiļevskis, tomēr pēc gada viņam izdodas tiesā pierādīt, ka viņš ir romāna vienīgais autors. Kaut arī reabilitēts, viņš tomēr dzīvo nabadzīgi, daudz raksta, taču ārkārtīgi rūpīgā attieksme pret rakstīto izrādās slikts padomdevējs: lielākā daļa no iesāktā paliek nepabeigta vai melnrakstos. (No Vikipēdijas.)

Teksts:

http://www.lib.ru/STILMARK/stilmark1.txt